Emma nyomában

| 2008. március 7. 14:41 | Frissítve:
Fenyők ezrei pusztultak el ismét a vihar következtében a Tátrában.
Több mint tízezer fát döntött ki, vagy tört derékba a hét végén a Szlovákián is végigsöprő Emma nevű orkán a Tátrai Nemzeti Parkban.
Az idei szélviharokban elpusztult fák száma meghaladja a húszezret, a kár értéke pedig több mint 340 millió korona. A mostani károk ugyan nagyok, de meg sem közelítik a 2004-es pusztítás mértékét, amikor a tátrai erdőállomány nagyobbik felét tarolta le az orkán.
A legnagyobb károk vasárnap keletkeztek, amikor az Ótátrafüred és a Csorba-tó közti szakaszon a hó- és szélviharban szinte percenként zuhantak az útra a hatalmas fenyők. A vihar után a veszély még korántsem hárult el: a Magas-Tátrában, a Tátra nyugati részén, illetve az Alacsony-Tátra térségében is harmadfokú lavinaveszély. Szakértők szerint akár egy hangos kurjantás is lavinát indíthat el.
Az ország nyugati végein is nagy károkat okozott az orkán. Hétfő délután egyes területeken még mindig tízezrek voltak villanyáram nélkül.
Hazánkban a felázott talajból gyökerestől tépte ki a fákat a 120-140 kilométeres szél, amelynek még az egészséges fák sem tudtak ellenállni – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében. A legnagyobb kár Budaörs térségében keletkezett, ahol öthektárnyi területen döntött ki fákat a vihar, de jelentős pusztítást végzett Pilisszentlélek területén is - ott kéthektárnyi erdő semmisült meg.
A fővárosban is millós károk keletkeztek, a sérült faanyag jelentős része ipari felhasználásra alkalmatlan, legfeljebb tűzifának jó.
(forrás: FN)

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |