Enyhe kezdés

| 2009. november 26. 14:55 | Frissítve:
A november végi ködpárna után enyhe idővel indul a tél első hónapja, a december is. Vasárnaptól szeles időre készülhetünk.

Az elmúlt héten egy nagy kiterjedésű anticiklonnak, a magasabb légrétegekben a hazánk fölé áramló meleg légtömegeknek köszönhetően kialakult a ködpárna.

Az ilyen inverziós helyzetekben Magyarországon napokig ködös, szélcsendes, igen lehangoló időjárás uralkodik, ez alól csak a magasabban fekvő, az inverziós rétegből kiemelkedő hegycsúcsok jelentenek kivételt, melyeken ilyenkor a napsütésé a főszerep.

 

A bal oldali műholdkép 2009. november 20-án került rögzítésre, jól látszik rajta, hogy a keleti és a középső országrész túlnyomó részén még délután egy óra magasságában is sűrű ködtakaró uralkodott. Ezt tanúsítja alá az ugyanekkori szondaeresztést ábrázoló adiabata lap is (lásd jobbra), melyet Budapestről, helyi idő szerint 13 órakor engedtek fel.

Ezen a napon érkezett hozzánk Laci_ nevű észlelőnk Széchenyi-hegyről készített fantasztikus budapesti panorámaképe, melyet ezúton is köszönünk neki!

 

S hogy mi várható a folytatásban?

Egyelőre nem kell intenzív havazásoktól tartanunk, ahogy az itt látható fáklyadiagram is jól szemléltetei, az ilyenkor átlagos hőmérsékletekhez képest a 850 hPa-os geopotenciálszinten akár 5°C-kal melegebb is lehet majd, azaz folytatódik az enyhe időjárás.

A hétvégétől kezdődően csak kisebb mennyiségű csapadéktól kell tartanunk, ám vasárnaptól egyre több felé támad majd fel a szél: a délkeleti légmozgást időnként majd erős, viharos lökések is kísérhetik.

 

Forrás: Időkép, GFS, WRF, University of Wyoming

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ködös reggelek, enyhe délutánok Továbbra sem jön változás, marad a csendes őszi idő, reggelenként többfelé sűrű köddel, napközben átlag fölötti hőmérséklettel.
  • Rekordmeleg hajnalok A szombati legmagasabb minimum és legmagasabb maximum rekordot ma reggel egy újabb rekordmeleg hajnal követte.
  • Tavaszias aranyvasárnap Tél helyett tavaszt hozott az aranyvasárnap. A szeles időben lencsefelhők is megjelentek hegyvidékeink felett.
  • Esős, szeles napokkal folytatódik a hét Leginkább eső formájában számíthatunk csapadékra, a borongós, késő őszies hangulatú idő a hét végéig kitart.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak