Enyhülés jön hóval, ónos esővel

| 2017. január 10. 15:45 | Frissítve:

Csütörtöktől átmenetileg enyhül az idő, de nedves levegő érkezik, a csapadékfajták egész tárháza felvonulhat.

Szerda reggel még kemény fagyokra ébredhettünk, a derültebb, hóval borított nyugati tájakon -15, az Északi-középhegység völgyeiben helyenként -20 fok alá csökkent a hőmérséklet, a következő hajnalokon azonban ilyen hidegre már nem kell számítani.

Az Időkép WRF csapadékelőrejelzése késő estétől

Csütörtökre virradóra nyugat, északnyugat felől nedvesebb, enyhébb légtömegek érkeznek, így erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé számíthatunk havazásra, illetve főként

a Dunántúlon havas eső, ónos eső, fagyott eső, eső is eshet.

A feltámadó szélben enyhül az idő, délután -4, +4 fok várható, a hidegebb északkeleten lesz.

Kiefer Béla korábbi fotója, köszönjük!

Pénteken egy térségünk fölött kimélyülő ciklon hatására borongós, csapadékos időre van kilátás. A csapadék halmazállapota, valamint tér- és időbeli eloszlása még bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint az első csapadékhullám péntek hajnalban érkezik, ekkor északon, északkeleten főként havazás várható, máshol havas eső, ónos eső, esetleg eső is eshet. Az ónos eső által érintett területeken akár vastagabb jégréteg is képződhet a növényeken, tereptárgyakon és utakon!

Nagy bizonytalanság mellett a jelenlegi számítások szerint a csütörtök estétől szombat délutánig várható hómennyiség

A csapadék második hulláma dél, délnyugat felől délután érkezhet, ez elsősorban az ország déli és keleti felét/kétharmadát érintheti. A magasban fölénk áramló hidegebb levegő miatt egyre inkább havazás lehet jellemző, az északi, északkeleti tájakat követően a déli és keleti országrészben is

több centiméter vastag hóréteg képződhet.

Kecskeméti Ákos fotója, köszönjük!

Szombaton még főként keleten havazhat, de a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből máshol is több helyen kialakulhat hózápor, kisebb havazás. A megerősödő nyugati, északnyugati szél a hóval borított tájakon hófúvást is eredményezhet. Ezzel együtt újabb lehűlés veszi kezdetét, vasárnap hajnalban a derült, szélcsendes, hóval borított tájakon ismét -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Borítókép: Szeva62 - Zalaegerszeg
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Hotérkép?????? Kéne egy frissítés nem??????????

 • NYÍRSÉG: 20-25 CM FRISS HÓ (PÉNTEK HAJNAL - SZOMBAT DÉL)

 • Veszprémben hajnalban esett kb 0,5-1 cm hó, de hamar elállt. Reggel napsütésre ébredtünk, de most már beborult az ég. A megélénkült szél hozza-viszi a felhőket. A Bakony felől meglehetősen sötétek. A változás a küszöbön minden percben.

 • Igen, Krampussal értek egyet! Igen jó, hogy ilyen sokáig jó hideg van, és remélem így is marad. Én itt Dk-en Szegeden azt hiányolom, hogy nincs hóóó. Eddig évek óta 0 hó volt. Az idén egyszer esett kb. fél cm, ami legalább reggel itt-ott még nyomokban látható volt, a másik hóesésünk az nem volt íly termékeny, kb. 3-4,5 percig tartott, és már- már alúlról súrolta a 0 cm -t :) Azóta sajnos itt sokat süt a nap, a hideg ellenére a lakásból tavasznak látszik az idő.Nagyon kellene ide egy olyan 20-50 cm-nyi hóóóó. Küldjétek már, mert hó hiányban szenvedünk. Én nem várom sem a tavaszt,nyár meg tőlem sose legyen többet! egy +20 fokig nagyjából elviselhető, utána már kín.

 • Remélem az a 20 cm amit ír elkerül jó mesze minket nincs kedvem lapátolni hajnali 4 órakor.

 • Nyarat könyörgöm nyarat. Utálok fagyoskodni, hova öltözzek még fel? 6 zokni, 4 pulcsi, 60 kilós kabát. Mi vagyok én eszkimó???? ehhhhhh...

 • Hol vagy már sinko :) :)

 • 30-35 CM FRISS HÓ

  A Nyírségben 01. 12., csütörtök reggeltől 01 14., szombat délig 30-35 cm friss hó várható. Ennek több mint fele pénteken fog hullani, elsősorban du. és este. Péntek délben a csapadék halmazállapota átmehet vizes hóba, rövid időre akár havasesőbe is. A zöme azonban nagypelyhű hó, ill. porhó lesz. Ónos esőre igen minimális a kilátás, esetleg némi hódara jelentkezhet a péntek de. folyamán. Mivel a hirtelen lehulló hócsapadék sűrű lesz, ezért nehéz lesz a hóeltakarítás.

  A Tokaji-hegység területén szinte kizárólag porhó várható, így a hétvégére sífutásra, szánkózásra és lesiklásra is kiválóak lesznek a hóviszonyok, melyek várhatólag a következő hét folyamán is tartósan fennállnak.

  A holnap (csütörtök) reggeli első hullám érkezéséig már 24 h sincs hátra.

  Hóváró üdvözlettel!

  egy nyírségi erdőmérnök

 • Csak úgy megsúgom a keletieknek, akik folyton azért nyavajognak, mert csak a nyugat kapja a havat, hogy itt északnyugaton (Győr) az elmúlt 5 évben nem láttam 5 centi havat összesen....

 • Azért azt meglehetősen nehéz elképzelni, hogy a Bakony környéke ennyire hó nélkül maradjon főleg, ha ma éjféltájt már kiadósabb csapadék érkezik. Bőven fagyni fog, hónak kell esnie. Magasabb részek szerintem 10 cm hóra bőven esélyesek főleg, hogy a talaj meglehetősen át van fagyva.

 • Szuper ez a hosszabb ideje tartó hideg idő:)
  Viszont csapadék mindenképp jól jönne,mert már régen volt kiadós
  mennyiség.
  Aztán csak összejön 3-5cm, héten :)
  Na meg még jó sok van hátra az idei télből ,még bőven lehet hideg és hó is:)
  Aztán a következő tél sincs már nagyon messze,december hamar itt lesz :D

 • Amúgy olyan furák itt nekem a hozzászólások. Nyáron ha 25 foknál melegebb volt, itt mindenki azt nevezte "ítéletidőnek" és bele akart halni. Pedig az ugye tényleg teljesen normális. A -30-at meg mindenki olyan kellemesnek tartja. Itt mindenki eszkimó? :)
  Mindegy is, tudom tök felesleges ezen rugózni, csak panaszkodok, mert amúgy is rühellem a telet, de ez a mostani idő főleg megvisel. De majd csak vége lesz egyszer :)

 • -28 fok süvítő széllel: szerintem nem túlzás erre azt mondani, hogy ítéletidő. Ez már kicsit túlmutat azon, hogy hideg van. Hideg a +5 fok. Nekem mondjuk az is borzasztó, de télen az megszokott ezen az éghajlaton.
  De ilyen durván hideg telek, mint a mostani, nem annyira megszokott dolog, én legalábbis kevés ilyenre emlékszem.

 • babyface

  Azt, hogy télen hideg van miért nevezed ítéletidőnek? Nekem az egy kicsit mást jelent. Ez teljesen természetes, még ha sok mindenkinek (meg a pénztárcánknak) is rosszul esik.

 • Nálunk tegnap este is esett hó, több centi (Dél-Dunántúl). Én szívesen adnám nektek az összeset, nagyon elegem van már ebből az ítéletidőből...

 • Nos itt Veszprémben kedden este, esegetett egy kis hó mintegy 5 mm, szóval én itt nem vagyok elkényeztetve hóval. S való igaz, hogy nagyon sokszor a Dél-dunántúli térséget súrolja a havazás, és amíg másol szinte semmi ott leesik 10-20 cm hó az elmúlt időszakban erre bőven volt precedens. Én már egy olyan időjárási eseményt szeretnék látni, amikor is a havazás országos léptékű. Csak sajnos erre mostanság kicsi az esély. Amúgy az én olvasatom szerint megint az előbb leírt eset valósulhat meg, azaz főleg Baranya kapná a jelentősebb mennyiségű csapadékot, csak kérdés, hogy ebből mennyi lesz szilárd. Úgymond a jelentős akár havat adó felhőzet megint úgymond a "kertek alatt vonulna el" alig érintve az ország 20-30 %-át. Mindegy ez van. Én annak is ürülök, hogy végre nem enyhe, ködös, trutymós idő van. Hanem olyan ami megöli a kártevőket. (Bár azért az éjszakai -20 fok illetve napközbeni -10 -11 már túlzás)

 • wiskas001, ne viccelj már, normális havazás 10-ből 9-szer nyugaton, vagy délen van, ha délen megy el a ciklon azért ha felettünk van akkor keleten eső, nyugaton nagy hó, ha nyugat felől jön akkor is ott esi ki magát, itt egyszerre 10cm hó már sok éve nem esett le, szerintem most se fog. Ezen a télen a legnagyobb havazás tegnap előtt volt 2cm. Nyugaton pár napja is 5-10cm esett.

 • wiskas001, eddig nyugaton volt havazás 2x is itt Kiskőrösön még alig láttam havat 1x esett 1 cm, egyébként nyugalom, nyugaton is fog még esni az elkövetkező 10 napon, ez az ábra szerint :) https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/1936126256610466/?type=3&theater

 • Ez a 15cm hó meg is fog állni? Mert ha 1-3 fokot jósoltok előre csütörtöktől szombatig, akkor kétlem...

 • Már megint ielet, szokás szerint, nyugaton meg semmi

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak