illusztráció illusztráció

Erdőtüzek Oroszországban

Hőség tombol Oroszországban, mely sajnos táplálja az erdőtüzeket. A tűlevelű fák háromszor is lánga lobbantak az elmúlt napokban.

Moszkvát is utolérte a nagy meleg. Hétfőn és kedden a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet. Ez volt az első nap ebben az évben, hogy ilyen magasra szökött a hőmérő higanyszála az orosz fővárosban. A meleget egyébként stabil anticiklon okozza, ami a Kelet-európai-síkság felett alakult ki.

A magas hőmérsékletnek azonban árnyoldalai is vannak: tüzek pusztítanak az orosz tajgákon, az Altaj-régióban. Már háromszor lobbantak lángra az elmúlt napokban a tűlevelű erdők fái. A térségben kedden 33 fokig emelkedett a hőmérséklet, és sajnos a napokban sem várható enyhülés.

Tavasz óta ezeken a területeken már több, mint 150 tűz pusztított, majdnem 3500 hektáron. A tüzeket általában villámcsapások okozzák, amelyek a száraz aljnövényzetben lobbannak lángra.

Görögországban is forróság uralkodik. Két héten belül már másodszor emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet. Ez a partoktól kissé távolabb, 10 km-re tud kialakulni, a partok mentén ugyanis a tenger hűsítő hatása érvényesül. A legmagasabb hőmérsékletet kedden mérték Athéntől nem messze, itt 42 fokot regisztráltak. A napokban kicsit fellélegezhetnek a görögök, egy hidegfront érte el Görögországot, ami miatt 8-10 fokkal vissza is esett a hőmérséklet. A hétvégén ismét forróság várható.

/Bognár Ilona Zelma Meteorológus h./

Forrás: [origo]
Hirdetés