Erős földrengés

| 2012. november 8. 8:35 | Frissítve:
A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Guatemala csendes-óceáni partvidékét.

Legalább 48-an életüket vesztették és többen eltűntek, miután helyi idő szerint tegnap délelőtt 10 óra 35 perckor 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg a közép-amerikai Guatemala csendes-óceáni partvidékét. A főrengést több utórengés is követte, melyek közül négynek az erőssége is meghaladta a Richter-skála szerinti 5-ös fokozatot.

Otto Perez Molina, a guatemalai államfő nemzeti riadót hirdetett ki, illetve elővigyázatosságból a magasabb épületek elhagyására szólította fel az embereket. A rengés követő földcsuszamlások utakat temettek maguk alá, mintegy 73000 ember maradt áram nélkül. A rengést még a mintegy ezer kilométerre fekvő Mexikóvárosban is érzékelték.

Eddy Sanchez, a Guatemalai Szeizmológiai Intézet igazgatója elmondta, hogy 1976 óta - amikor is egy 7,5-es erősségű földrengésben 25000 ember vesztette életét - ez volt a legerősebb földmozgás a térségben. Hivatalos megerősítések szerint San Marcos tartományban eddig 40, míg Quetzaltenangoban 8 halott holttestére bukkantak, többen pedig eltűntek. San Cristobal Cucho városában egy tíztagú család akkor vesztette életét, amikor a rengést követően rájuk dőlt a házuk.

Az USA Csendes-Óceáni Cunamiriasztó Központja szerint a földmozgást követően szerencsére nem fenyegetett pusztító szökőár, habár hozzátették, egy ilyen erősségű földrengés már képes nagyobb cunamit létrehozni, mely a rengés epicentrumának mintegy 100 km-es körzetében veszélyt jelenthet a partmenti területekre nézve.

Forrás: BBC News


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |