illusztráció illusztráció

Erős földrengés Új-Zélandon

Ez lehet Új-Zéland legsötétebb napja - mondta a miniszterelnök a hatalmas károkat okozó rengés után.

A 6,3-as magnitúdójú, 5 km-es mélységben bekövetkezett földmozgás nagy károkat okozott az épületekben is. Azt mondják, hogy a mostani földrengés rosszabb volt, mint a szeptember 7-én bekövetkezett 7,1-es erősségű. John Key miniszterelnök szerint legkevesebb 65 halálos áldozata van a földmozgásnak.

A Déli-szigeten lévő, 346 ezer lakosú Christchurch városba látogatott a miniszterelnök. A városban nincs áram, a repülőterét lezárták, nem működik a 111-es segélyhívó szám sem. Bob Parker polgármester háborús övezethez hasonlította városát.

illusztráció illusztráció

A természeti katasztrófa helyi idő szerint dél után történt, a városban nagy volt a forgalom, az utcák tele voltak emberekkel, sokan a munkahelyükre igyekeztek vissza az ebédidő végén. Többen rekedtek az összedőlt épületekben, a mentők túlélők után kutatnak a romok alatt. 

Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok. Rendőrségi és mentőcsapatokat az ország minden tájáról szállítottak ide, hogy segítsenek a bajbajuottakon. A tv-felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.

A rengést több utórengés követte, melyek közül a legerősebb 5,5-es magnitúdójú volt. Az új-zélandi rádió beszámolja szerint mintegy 40 mp-ig volt érezhető a földmozgás.

Forrás: GeoNet, CNN, BBC, [origo], National Post, CS Monitor

Ezek is érdekelhetnek