Erős földrengés Új-Zélandon

| 2011. február 22. 11:03 | Frissítve:
Ez lehet Új-Zéland legsötétebb napja - mondta a miniszterelnök a hatalmas károkat okozó rengés után.

A 6,3-as magnitúdójú, 5 km-es mélységben bekövetkezett földmozgás nagy károkat okozott az épületekben is. Azt mondják, hogy a mostani földrengés rosszabb volt, mint a szeptember 7-én bekövetkezett 7,1-es erősségű. John Key miniszterelnök szerint legkevesebb 65 halálos áldozata van a földmozgásnak.

A Déli-szigeten lévő, 346 ezer lakosú Christchurch városba látogatott a miniszterelnök. A városban nincs áram, a repülőterét lezárták, nem működik a 111-es segélyhívó szám sem. Bob Parker polgármester háborús övezethez hasonlította városát.

 

A természeti katasztrófa helyi idő szerint dél után történt, a városban nagy volt a forgalom, az utcák tele voltak emberekkel, sokan a munkahelyükre igyekeztek vissza az ebédidő végén. Többen rekedtek az összedőlt épületekben, a mentők túlélők után kutatnak a romok alatt. 

Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok. Rendőrségi és mentőcsapatokat az ország minden tájáról szállítottak ide, hogy segítsenek a bajbajuottakon. A tv-felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.

A rengést több utórengés követte, melyek közül a legerősebb 5,5-es magnitúdójú volt. Az új-zélandi rádió beszámolja szerint mintegy 40 mp-ig volt érezhető a földmozgás.

Forrás: GeoNet, CNN, BBC, [origo], National Post, CS Monitor


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |