Erős hidegfront jön szerdán

| 2018. október 20. 15:04 | Frissítve:

Négy nap alatt három hidegfront érinti térségünket, közülük a szerdai a legerősebb, mely viharos szelet hoz magával.

Hosszú ideig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, az ősz most azonban hűvösebb arcát mutatja meg nekünk. Az előrejelzések több hullámban érkező lehűlést prognosztizálnak, melynek első felvonása egy vasárnap jött hidegfront által érkezett meg. Ennek hatására elbúcsúztunk a 20 fok környéki hőmérsékletektől, nagy területre kiterjedő jelentős mennyiségű csapadékot viszont nem hozott magával. Szelesebbre fordult az idő, ami mindenképpen jó hír a légszennyezettség szempontjából.

A vénasszonyok nyara után jön a hűvös őszi idő. Zsombor94 és Szilágyi Eszter fotója, köszönjük!

Nemzeti ünnepünkön is érkezett egy front felhős, szeles időt és kevés esőt hozva magával.

Szerdán egy ettől erősebb hidegfront érkezik, mely mögött viharos széllel zúdul majd a Kárpát-medencébe az északi sarkkör környékéről jövő hideg levegő. Az alábbi térképen jól látható, hogy Európa középső része egy anticiklon és egy ciklon közé fog ékelődni. A két időjárási képződmény találkozásánál egy határozott északnyugati áramlás alakul ki, és ezen keresztül jut le majd hozzánk a hideg levegő.

Az ECMWF modell szerda éjjelre (00 UTC) vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

Mi várható?

A front szerda hajnalban árkezett erős, viharos széllel, napközben országszerte 60-80 km/h-s széllökésekre lehet készülni. A szeles idő mellé már helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék társulhat, néhol zivatar sem kizárt. A napközbeni hőmérsékletek sokfelé 15 fok alá csökkenhetnek, de egyes helyeken akár a 10 fokot sem érheti el a maximum, viszont a front érkezése előtt délnyugaton még akár 17-20 fok közötti értékeket is mérhetünk. 

A szél csütörtökön még sokfelé erős lehet, de viharos lökésekre már csak helyenként számíthatunk.

Borítókép: Szilágyi Eszter
Kapcsolódó hírek

  • Vasárnap este érkeznek az első hópihék A hideg mellé vasárnap éjjeltől már kevés csapadék is társulhat, hétfő reggelre több helyen hólepel is kialakulhat.
  • Ez történt októberben Hosszan tartó vénasszonyok nyara jellemezte az októbert, jelentős csapadékot adó frontok csak ritkán érték el az országot. A Dunán rekord alacsony vízállások születtek.
  • Minimális csapadékkal érkezik a hideg Szerdától lehűlés kezdődik, a hét közepétől hajnali fagyokra, hűvösebb nappalokra számíthatunk.
  • Lehűlés jön jövő héten Hosszú ideje az átlagosnál melegebb, száraz idő jellemző a Kárpát-medencében, de a jövő hét közepén lehűlés érkezhet.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Vasárnap este

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak