illusztráció illusztráció

Eseményteli nappal indult a hét

Melegrekord, szupercella, jégeső is színesítették az időjárást, halójelenséget és tubát is észleltek felhasználóink.

Változatosan telt a hét első napja. Mindenütt elértük a nyári nap besorolás feltételéhez szükséges 25 fokot, Budapesten 142 éves melegrekord dőlt, néhol pedig 30 fokos maximum-hőmérsékleteket mérhettünk. A nyugati határ közelébe több hullámban érkeztek a zivatarok. A kora délutáni órákban az egyik fejlődő zivatar szupercellává nőtte ki magát Szentgotthárd térségében. Ezt követően a fővárosban is kipattantak a cellák, melyek a középső országrészt szelték át, több órán keresztül ontották magukból a jeget, szórták a villámokat még az alföldi térségre is. Várpalota közelében tubát is észleltek. A délután folyamán az Északi-Középhegység környéke sem maradt ki a villámshow-ból. 

A zivataros tájakon többfelé rövid idő alatt 12-18 mm eső is leesett, a zivatarok környezetében nem egy helyen erős, a Kőszegi- és Soproni-hegységben viharos, azaz több mint 50 km/órás széllökéseket mértek automatáink. 

A nap legizgalmasabb eseményeiről rengeteg kép érkezett képtárunkba és facebook oldalunkra. Ez úton is köszönjük észlelőink felvételeit!

illusztráció

Maccoyi fotója Kecskemétről, köszönjük!

illusztráció

Vikisz fotója Miskolcról, köszönjük!

illusztráció

Petrács Alex fotója Szegedtől nem messze, köszönjük!

illusztráció

Kahucz Erzsi fotója Tárnokról, köszönjük!

illusztráció

Duir fotója Gödöllőről, köszönjük!

illusztráció

Varga Tamás fotója Gyömrőről, köszönjük!

illusztráció

Jónás Károly fotója Budapestről, köszönjük!

Borítókép: Rippel Erik

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés