illusztráció illusztráció

Esik az eső, süt a nap... Igen, létezik ilyen

Most videón is láthatjuk, hogy mennyire lokális is tud lenni egy-egy zápor.

A tavaszi, nyári időszakban gyakran előfordul, hogy záporok, zivatarok alakulnak ki, megindul az égi áldás, dörög, villámlik. Viszont ezek a gomolyfelhők, melyek a konvektív folyamatok eredményei, csak lokálisan okoznak csapadékhullást, kis területet érintenek, mivel a felhők alapterülete is viszonylag kicsi. Ezalatt érthetünk pár száz négyzetmétert, vagy néhány négyzetkilométert. És útjuk során is csak néhány száz méter, vagy 1-2 kilométer széles sávban öntöznek, miközben a magasba tört gomolyfelhők által megtett út sem nagyon hosszú, pár 10 kilométerről van szó. Tehát ebből is láthatjuk, hogy mennyire kis területre koncentrálódnak ezek a záporok. (Természetesen a nagyobb kiterjedésű szupercellák, viharrendszerek nagyobb területet érintenek.)

Viszont jelen esetben nemcsak arra kell gondolni, hogy az egyik városban leszakad az ég, a tőle 30 kilométerre fekvő településen pedig egy csepp eső sem esik, hanem olyan kis távolságokra is, hogy egy adott településen belül

az utca egyik felén zápor áztatja a földet, a másik felén pedig száraz marad minden,

és itt csak pár száz méteres távolságról van szó. Ez a tavaszi, nyári záporok, zivatarok jellegzetes tulajdonsága, a lokalitás. Ezzel a témával kapcsolatban részletesebben is foglalkoztunk már egy hét évvel korábbi cikkünkben.

Az alábbi videón is jól látszik, hogy lézetik olyan, hogy miközben nyakunkba szakad az ég, ragyogó napsütés van:

[
]
Napsütés és zápor egyszerre Tiszanagyfalun | Videó: Molnár János 

Köszönjük a felvételt!

Borítókép: Molnár János (Tiszanagyfalu)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Éltél már át olyat, hogy esett az eső, ugyanakkor sütött a nap is?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés