illusztráció illusztráció

Villámlott északnyugaton

Az éjszaka igen mozgalmas volt - a helyenként extrém mennyiségű csapadékot szélvihar kísérte, zivatar volt a Kisalföldön.

Zivatarok északnyugaton (22:25): A Pér-Kópháza vonal mentén, az északnyugati csücsökből már számos zivatarról szóló észlelés érkezett, másutt az esőé a főszerep. A szelet északon többfelé kísérik viharos, 70-80 km/h körüli lökések.

Érkezik a hidegfront (22:05) Északnyugaton villámlik! (Bős, Fertőd, Kópháza, Mosonszentmiklós térségéből zivatart jelentettek észlelőink, amit az Időkép saját villámlokalizációs rendszere is megerősített.)

Ritkán látni ilyen éles és határozott csúcsot az ún. fáklyán, melyen egyébként napok óta együtt mozognak a különböző futások, amely szintén ritka - a csapadék mellett a hirtelen hőmérséklet-zuhanás is markánsan kivehető.

Eközben az ESTOFEX figyelmeztetést adott ki Magyarország és Szlovákia egészére, amely a zivatartevékenységet sem zárja ki.

 

A Tátrában jelenleg narancs (korábban piros) riasztás van érvényben a viharos szél miatt (ne feledjük, hogy néhány éve a Magas-Tátra fenyveseinek hatalmas részét szinte teljesen letarolta egy 180 km/órás lökésekkel érkező orkán.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük, ha az események indokolják - kiemelt másodperces szémérőinket ismét élőben láthatjuk cikkünkben (lejjebb). Míg a grafikonok 5 percenként, az alábbi szélrózsák és a szélsebesség-értékek ténylegesen élőben, másodpercenként frissülnek.

Kendig-csúcs, ~700m tszfm. A mérési pontot a Szombathelyi Erdészet Zrt-nek, és a Kőszegi Rádióklubnak köszönhetjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siófok, 110m tszfm. A mérési pontot a Siófok-Kiliti Repülőtérnek köszönhetjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest, I. kerület, Várnegyed, 130m tszfm (az Időkép saját mérési pontja)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miskolc-Szentlélek, ~750m tszfm. A mérési pontot a Turistapark üdülőcentrumnak és az Időkép kiemelt partnerének, a Borsodweb Internet-szolgáltatónak köszönhetjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A most kiemelt szenzorok természetesen az Időkép saját fejlesztésű, másodperces szélmérői alapján kerülnek - késletetés nélkül - megjelenítésre; közel 100, további másodperces szélmérő grafikonjai felugró ablakokban tekinthetőek meg megújult széltérképünkön, amennyiben az egérkurzort a halvány, zöldeskék színnel kiemelt pontok fölé mozgatjuk.

Kapcsolódó témák - Megújult széltérkép, előrendelhető másodperces szélmérő

Amennyiben a viharos szél károkat vagy fennakadásokat okozna, cikkünket folyamatosan frissíteni fogjuk a nap folyamán; amennyiben indokolttá válik, akár percről-percre rovatot is indítunk a szélvihar nyomon követésére. Várjuk olvasóink esetleges kapcsolódó, friss fotóit, képeit és kommentárjait, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés