Esőerdők nyomára bukkantak az Antarktiszon

| 2020. április 5. 7:36 | Frissítve:
Üledékminták bizonyítják, hogy a kréta korban esőerdő borította a déli sark környezetét.

Egy 2017-es expedíció során felszínre hozott üledékmintát vizsgáló kutatócsoport geológusai számoltak be róla a napokban (Nature), hogy a dinoszauruszok korában mérsékelt égövi esőerdő boríthatta az Antarktisz felszínét. Az óceánfenéktől számított 30 méteres mélységből származó furatmintát a déli szélesség 82. fokánál emelték ki.

A mostani minta a kréta időszakról ezidáig feltárt legdélebbi lelet, így a sarkkör akkori állapotairól még csak most szerezzük az első információkat. Az említett korban, azaz 80-90 millió évvel ezelőtt a déli sarkkörön túli terület átlaghőmérséklete 50-60 fokkal lehetett magasabb a mai átlagnál, jégtakaróval nem rendelkezett. A téli hónapokban (amikor fél éves sötétség uralja az Antarktiszt) 11-12 fokos, nyáron 16-17 fokos napi átlaghőmérséklet jellemezte a kontinenst.

A Nature szerdán megjelent tanulmányában arról is beszámolt, hogy az üledékminta fás sejtszerkezeteket, gyökérszerkezeteket, polleneket, szövetes növények spóráit és virágzó növények nyomait is megőrizte. A felfedezett erdők a mostani Új-Zéland déli szigetein található növényzethez hasonlíthattak - írja a tanulmány.

Hogyan maradhatott fenn a növénytakaró az évi több hónapig tartó sötétség alatt?
A válasz a légkör rendkívül magas szén-dioxid tartalmában keresendő. A szén-dioxid csapdába ejti a Nap hőjét, ezáltal melegítő hatással van a légkörre és a bolygóra, modern kifejezéssel élve üvegházhatást idéz elő. Így lehetett a sötét, téli hónapokban is elég enyhe a hőmérséklet a fajok életben maradásához.

Alfred-Wegener-Institut
A kontinensen elhelyezkedése 90 millió évvel ezelőtt, piros X: a fúrási hely.

Borítókép: Új-Zéland, Mirror-tó


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |