illusztráció illusztráció

Esős időben kergetik el a busók az idei telet

Szombaton még napos idő volt, ma azonban elkél az esernyő Mohácson.

A sokak által kedvelt régi népszokás, a busójárás éppen most zajlik Mohácson, a rendezvényre látogatók legnagyobb bánatára azonban éppen esik az eső a helyszínen.

illusztráció
Tegnap legalább még nem esett | Fotó: Takács-Kun Klaudia

De mi is az a busójárás? Hogyan zajlanak az események?

A beöltözött busók, jankelék, maskarák a mohácsi Koló téren gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik.

 miből készül a busók maskarája?

Amit igazán busóssá tesz valakit, az a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap - olvashatjuk a Busójárás hivatalos oldalán.

Hogyan búcsúznak a busók a téltől?

A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Tavaly nagyobb szerencséjük volt a busójárásra látogatóknak, akkor változóan felhős, kellemes időben gyűjtötték szelektíven a szemetet a beöltözött maskarások...

illusztráció
2003-ban jobb idő volt... | Fotó: Takács Zoltán

Borítókép: Parabolla

Szavazás

Ti voltatok már a mohácsi busójáráson?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés