illusztráció illusztráció

Nagy esőt, szélvihart hozott október 23.

Kaposvár környékén helyenként 80 mm-nél is több eső esett, Fonyódon 109, Balatonföldváron 104 km/órás széllökést mértünk.

Hétfőre, nemzeti ünnepünkre egy hidegfront hullámvetése következtében kialakuló légörvény hozott jelentős mennyiségű esőt, erős, a Dunántúlra viharos északi, északnyugati szelet és komolyabb mértékű lehűlést.

A frontrendszer már vasárnap délutántól éreztette hatását: nyugat felől megvastagodott a felhőzet, egyre többfelé eleredt az eső, estétől pedig a Dunántúlon feltámadt az északira, északnyugatira forduló szél.

illusztráció

Kiefer Béla fotója, köszönjük!

Mivel a front megtorpant fölöttünk, így hétfőn, október 23-án barátságtalan, szeles, csapadékos időben volt részünk, a csúcshőmérséklet mindössze 8 és 14 fok között alakult. A legtöbb eső a fővárostól nyugatra, délnyugatra lévő területeken és a Dunántúli-dombság térségében esett, Magyaratádon elhelyezett automatánk például mintegy 85 mm csapadékot mért vasárnap délután óta.

A ciklon hátoldalán a Dunántúlon és a Duna vonalában viharossá fokozódott az északnyugati szél, Balatonföldváron 104, Fonyódon kedd hajnalban 109 km/órás széllökést regisztráltunk.

Borítókép: Bodooliver2

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés