illusztráció illusztráció

A csapadékfajták egész tárháza felvonul csütörtöktől

Alighogy elvonul a mediterrán ciklon, csütörtökön már jön is következő.

Csapadékból bőven kijut a napokban, szinte futószalagon érkeznek a mediterrán ciklonok térségünkbe. Hazánk csütörtökön és pénteken szinte mértani pontossággal az enyhe, nagy nedvességtartalmú mediterrán és a hideg, fagyos légtömegek ütközőzónájában fog elhelyezkedni, ami kiadós csapadékkal jár majd. Helyenként már december első napján megközelíthetjük a hónap átlagos havi csapadékmennyiségét, ami 46 milliméter.

illusztráció
Fotó: Ivanmari

Eső, hó, havas eső, ónos eső, fagyott eső is jöhet

Ilyen időjárási helyzetekben gyakran mindössze 50-100 kilométeren múlik a csapadék halmazállapota, nem lesz ez most másképp sem. Biztosat e tekintetben még nem lehet kijelenteni, a jelen állás szerint északon, északnyugaton van esély tartósabb havazásra, sőt akár több órán át tartó ónos eső is jöhet, ami a növényekre, tereptárgyakra ráfagyva igen csak veszélyes időjárási helyzetet eredményezhet. A jelenlegi számítások szerint az ország többi részén péntek estig eső lehet a jellemző csapadékforma, majd péntek estétől nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja az esőt.

Közel 20 fokos kontraszt is kialakulhat pénteken

A ciklon nagy hőmérsékleti kontrasztot is eredményezhet, pénteken könnyedén előfordulhat, hogy északon, északnyugaton csak -1, -2 fokot mutatnak majd a hőmérők, miközben a déli-délkeleti határ mentén akár a 15 fokot is elérheti, meghaladhatja a hőmérséklet.

Újabb, részletesebb cikkekkel a csapadék tér- és időbeli lefolyását, várható mennyiségét és halmazállapotát illetően holnap jelentkezünk.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Bozó Tünde

Szavazás

Szeretnéd, ha lenne még nagyobb havazás a héten?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés