illusztráció illusztráció

Péntek este meleg-, éjjel hidegfront jött, aztán megnyugszik az idő

Esővel, északkeleten havas esővel, hóval érkezett a melegfront, majd ezt hidegfront követi viharos széllel. Vasárnaptól anticiklon húzódik fölénk.

Pénteken a késő délutáni, esti óráktól egy melegfront felhőzete borította be nyugat, északnyugat felől hazánkat, és egyre többfelé kellett számítani esőre, északkeleten helyenként havas esőre, a határ mentén havazásra is. Nagy hóra azonban nem volt kilátás, átmenetileg alakulhatott csak ki vékony tapadó hóréteg.

Péntek éjjel viharos széllel hidegfront jött

A melegfrontot követő hidegfront az éjszaka második felében érkezett meg. Feltámadt az északnyugati szél, ismét sokfelé erős, viharos lökések kísérhetik. A legerősebb széllökések sebessége a Dunántúli-középhegységben és a Balatonál a 70-80 km/órát is elérheti, meghaladhatja.

WRF modellünk szél előrejelzése

A front mögött gyorsan csökken a felhőzet, szombat napközben nyugaton alig lesz felhő az égen, máshol felhőátvonulások zavarják a napos időszakokat. Jelentéktelen zápor, esetleg hózápor délután, kora este északon és keleten fordulhat elő. A szél még erős, sokfelé viharos marad. A csúcshőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Vasárnaptól nyugis időjárás következik

A hét utolsó napján egy anticiklon húzódik fölénk. Fokozatosan veszít erejéből a szél, délután már csak keleten és a Dunántúlon lehetnek élénk lökések. Sok napsütés várható, keleten és délutántól északon lehet több felhő az égen, de esni nem fog. Ezen a napon 3 és 8 fok közötti maximumokat mérhetünk.

A jövő hét első felében ez az anticiklon nyugodt időjárást eredményez. A hajnalok országszerte fagyosak lesznek, sokfelé párássá válik a levegő, zúzmarás ködfoltok képződnek. Napközben a köd nagy része feloszlik és csaknem zavartalan lesz a napsütés. Viszont lesznek tartósabban párás, ködös részei is az országnak. Itt fagypont körüli, máshol 3 és 8 fok közötti legmagasabb nappali hőmérsékletre készülhetünk.

Borítókép: Panelli (Fonyód)

Szavazás

Örülsz, hogy vasárnaptól megnyugszik az idő?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés