illusztráció illusztráció

Jégverés a Mátrában

Kedd estétől nyugaton zivatarok pattantak ki, jég is esett belőlük. Szerdán északkeletet vették célba a viharok.

Jégeső a Mátránál (17:00): A Mátra nyugati lábánál kialakult korábbi zivatarcellából viszonylag apró szemű jég is esett, melyről Facebook profilunkra fotót is küldtek olvasóink, köszönjük!

 

Heves villámtevékenység (13:15): A Bükk, illetve a Mátra fölötttt kialakult zivatarokat igen csak heves villámtevékenység kíséri, sok a lecsapó villám is.

Mátra (11:42): Áthelyeződött a zivatarok keletkezése a Mátra és a Bükk területére. Jelenleg a legintenzívebb góc Salgótarján térségében tevékenykedik. A délután folyamán is elsősorban az Északi-középhegységben és a Dunántúlon pattanhatnak ki zivatarok.

Fent: Komjáti Zoltán fényképe Herédről, köszönjük!

Balaton (07:30): Jelenleg a Balaton térségében és Tatabánya környékéről jelentenek észlelőink zivatart.

Heves zivatar Zalában (03:17): Egy igen erős reflektivitást mutató zivatargóc állt össze saját radarhálózatunk képei szerint is Zala megyében, és célba vette a Balaton-felvidéket. Útját heves villámtevékenység is kíséri.

Osztrák határ (02:37): Mosonmagyaróvárnál súrolja határainkat egy cella, amely Győr felé tart, melyben sok lecsapót érzékelünk.

Zivatarok nyugaton (01:08): A Bakonytól nyugatra és Sopron mellett is sokasodnak a lecsapók. "A várva-várt zivatar" címmel H.Ati nevű észlelőnk küldte be szerkesztőségünkbe az alábbi fotót néhány perce a "leghűségesebb város" mellől, köszönjük a felvételt!

Zivatar pattant ki a Balaton keleti medencéjében is (00:20): A Nyugat-Dunántúlon "tomboló" zivatarok mellett pár perccel ezelőtt a Balaton keleti medencéje fölött is kialakult egy zivattarcella, mely észak felé mozog. 

Vice29 látványos villámfotója nemrég Szombathelyről, köszönjük!

Rég nem látott villámparádé (kedd 23:30): Az elmúlt napokban nem hogy zivatarokat, még apró gomolyfelhőket is alig láthattunk az égen: most pedig igazi villámshowban van részünk - legalábbis a Dunántúlon. Holnap ennek ellenére folytatódik a forróság.

Rudebwoy fotója Gyöngyösfaluról és Cymbi felvétele Lentiből, köszönjük!

 

Viharos szél (kedd 23:00): Zalaegerszegen 64 km/h-s lökést regisztrált másodperces szélmérőnk a vihar érkezésekor.

Megérkeztek a zivatarok (kedd 22:30): A Nyugat-Dunántúlon már zivatarok villámai csattognak, melyeket még a Balatontól is látni. Hamarosan a Zalaegerszeg-Szombathely vonalhoz érkeznek a viharok. Jobbra Streetharob villámfotója, köszönjük!

A délutáni óráktól nedvesebb légtömeg érkezik Ausztria felől, melynek hatására estétől a Dunántúl nyugati és északi területein elszórtan pattanhatnak ki hűsítő zivatarok.

A nagy hőségben a villámcsapás mellett az esőcseppek gyors párolgása miatt elsősorban heves, akár orkán erejű (110-120 km/h-s) kifutószelek kialakulása jelenthet veszélyt.

Sajnos a zivatarok nem vetnek véget a hőségnek, sőt, még fülledtebbé tehetik az időt. Ma és holnap is országos piros hőségriasztás lesz érvényben.

A zivatarok kialakulásáról és útvonalaikról élőben közvetítünk majd!

Radarképeink immár mobilról is böngészhetőek:
- Radarkép a portálon
- Radarkép a mobil portálon
- Radarkép az iPhone applikációban
- Radarkép az Android applikációban

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés