illusztráció illusztráció

Északkeleten havazott

Az előrejelzéseinknek megfelelően északkeleten ma többfelé is egész nap szállingózott a hó, sőt szórványosan havazott.

A korábbi elõrejelzéseinknek megfelelõen a mai nap folyamán a kb. Berettyóújfalu-Budapest vonaltól északkeletre fekvõ területeken szórványosan, helyenként folyamatosan havazott.
Az ország ezen részében az esti órákig általában 2-8 cm friss hóréteg alakult ki, a hóágyúzott sípályákon azonban akár 50 cm-nél vastagabb hóval is találkozhatunk.
Kedd reggelig még északon, majd a délelõtti órákban a Dunántúl nyugati felében várható gyenge havazás. A reggel útra indulók készüljenek fel a csúszós, havas, jeges utakra!

A hét hátralévõ részében már jelentõsebb és kiterjedtebb havazásra nem kell számítanunk, de csütörtökön a déli országrészt érintheti majd egy tõlünk délre elvonuló mediterrán ciklon felhõzete illetve annak csapadéksávja, így itt ezen a napon fehérbe borulhat a táj.
A most lehullott hó várhatóan a hétvégéig megmarad, ugyan vasárnap már többfelé lehet a nappali hõmérséklet fagypont felett, de mindeközben számolhatunk majd tartós ködképzõdéssel is, amely „konzerválhatja” a hideg, fagyos idõt.

Az így kialakult hóréteg várhatóan jelentõs kihatással lesz majd a hajnali minimum hõmérsékletekre. Az idõjárási modellek a vastagabb hóval borított tájakon általában 4-8 °C-kal becsülik fölé a reggeli minimum hõmérsékleteket, így ilyenkor az elõrejelzõnek kell felülbírálni a modell elõrejelzéseit.
Ezt a tényt figyelembe véve a következõ napokban, különösen csütörtökön, pénteken és szombaton hajnalban a legalacsonyabb éjszakai hõmérsékletek -15 °C alatt, sõt akár -20 °C közelében is alakulhatnak a havas területeken, de másutt is -10 °C alá csökkenhet a hõmérséklet. Nagy bizonyossággal az országos rekordok nem fognak megdõlni, hiszen ehhez -25 °C-ig vagy ez alá kellene lehûlnie a levegõnek.

Reméljük minél többen kapják lencsevégre a tél e szép pillanatait és küldik be a képtárunkba ezen fotókat.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés