illusztráció illusztráció

Az Eta-val állítja be az idei hurrikánszezon a 2005-ös rekordot

Ez az első alkalom, hogy Eta-ként neveznek el trópusi vihart az atlanti térségben.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Nemzeti Hurrikánmegfigyelő Központja trópusi viharrá minősítette a Karib-tengeren formálódó viharrendszert, melyet a görög ABC következő betűjéről Eta-nak neveztek el. Korábbi hurrikánszenzonok idején még egyszer sem használták ezt a betűt trópusi vihar elnevezéshez.

illusztráció

A GOES-16 szombat éjszakai műholdfelvétele Eta-ról

Eta a 28., névvel elátott trópusi vihar.

Ezzel az idei hurrikánszezon beállította a korábbi 2005-ös rekordot, 

amikor a Zeta volt az utolsó elnevezett trópusi vihar, a hivatalos hurrikánszezonon (június 1-november 30.) kívül eső időszakban. Egészen pontosan 2005. december 30-án minősítették trópusi viharrá. Ez év október elején a Rita és a Stan között volt egy Trópusi Depresszió (TD19), amit később kategorizáltak át tróupusi viharnak, és a 19-es számot kapta névnek (Nineteen).

illusztráció

Eta várható útvonala a NOAA NWS National Hurricane Center előrejelzése alapján

Eta nyugat felé haladva

hétfőn várhatóan hurrikánná erősödik,

éjjelre pedig megközelíti Nicaragua és Honduras partjait. A közép-amerikai térségben így viharos időjárásra kell számítani 120 km/órát meghaladó széllökésekkel, többfelé 250-300 mm-nyi csapadékkal. A hegyek szél felőli oldalán 500 mm-nél is több eső zúdulhat le, ami komoly áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat.

Borítókép: NOAA NWS National Hurricane Center

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés