illusztráció illusztráció

Európa felé tart a kanadai erdőtüzek füstje

Kanada történetének egyik legsúlyosabb erdőtüze lehet a mostani. A füstfelhőt Európa felé sodorják az áramlatok.

Az átlagosnál szárazabb, melegebb tavaszi időjárásnak köszönhetően komoly erdőtüzek alakultak ki a kanadai Alberta tartományban, ahol rendkívüli állapotot hirdettek. Közel 100 helyen ég az erdő, és május 4. óta több mint 782 000 hektár, vagyis

egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyénél nagyobb terület égett le.

A tüzeket több ezer kanadai és amerikai tűzoltó próbálja megfékezni, eddig kevés sikerrel. Május 16-ig közel 20 000 embernek kellett elhagynia otthonát Albertában, írja a BBC.

Az erdőtüzek füstje hatalmas területet borít be barnás, sárgás színűvé változtatva az égboltot. A levegőminőség többfelé veszélyes, Edmonton környékén a PM2.5 koncentrációja négyszerese az egészségügyi határértéknek.

Az európai Copernicus előrejelzései szerint a Kanada felett elterülő füstfelhő egy kisebb részét Európa felé sodorják a magassági áramlatok, ami vasárnap este érheti el Brit-szigetek térségét. Ez a mennyiség várhatóan nem éri el felszínközeli légréteget, így nem jelent egészségügyi kockázatot. 

illusztráció
Szombat délutáni műholdkép Kanadáról | Műholdkép: NOAA

A füst kisebb mennyiségben a Kárpát-medence fölé is besodródhat, és jövő héten napnyugtakor, napkeltekor akár mi is észrevehetjük az égen. De a már most is jelentős mennyiségben felettünk lévő szaharai por megnehezítheti a ezeknek füstsávoknak megfigyelését.

Borítókép: Illusztráció

 

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés