illusztráció illusztráció

Európa felett érhet véget Dorian pályafutása

A Bahamákat letaroló és jelenleg az USA keleti partjainál tomboló Dorian Európa felé veszi az irányt. Mérsékelt övi ciklonná szelídülve érheti el kontinensünket.

Az USA keleti partjainál tomboló Dorian hurrikán Európa felé veszi az irányt. Aggodalomra azonban semmi ok, hisz jelentősen veszít erejéből. Az 1-es kategóriájú hurrikánná szelídült Dorian jelenleg Észak-Karolina partjainál okoz kiadós esőzéseket, amihez 140-160 km/h-s széllkökések társulnak.

illusztráció

Az Észak-Karolina partjainál örvénylő Dorian hurrikán a GOES-16 infra tartományban készült firss műholdvelvételén. Forrás: Tropicaltibits.com

Az előrejelzések szerint Dorian tovább folytatja útját észak felé miközben eltávolodik a partvidéktől. Ezután kicsit ismét erősödik és szombat délután a Kanadához tartozó Új-Skócia partjait még hurrikánként érheti el.

illusztráció

A NOAA Dorian haladási irányára vonatkozó előrejelzése. Forrás: Tropicaltidbits.com

Ezt követően Dorian belekerül a mérsékelt öv nyugati áramlási rendszerébe és fokozatosan úgynevezett

extratrópusi ciklonná gyengül.

Ezen a szélességen már a meleg tengerfelszín sem biztosít elég energiát a ciklon számára, egyre inkább a magasban zajló légkördinamikai folyamatok veszik át az irányítást (pl. jet stream) és tartják életben a ciklont, ami végül csatlakozik a mérsékelt övi ciklonok táborához.


A GFS szélerősségre vonatkozó előrejelzéséből készült animáció. Forrás: WXCharts.com

Mikor érkezhet meg Európába?

A jelenlegi számítások szerint kedden érheti el Izlandot, a jövő hét második felében pedig valahol Skandinávia felett érhet véget Dorian pályafutása.

Milyen hatással lehet a Kárpát-medence időjárására?

Hozzá kapcsolódó frontok hazánkat is elérhetik, melyek csapadékot, szelet hozhatnak térségünkbe.

Címlapkép forrása: Eumetsat/Windy.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés