Évtizedek óta nem látott szárazság

| 2012. március 14. 10:49 | Frissítve:
A rendkívül száraz tél miatt súlyos aszályhelyzet alakult ki Spanyolország több régiójában.

Meteorológusok szerint az 1940-es évek óta az idei volt a legszárazabb tél Spanyolországban. Ennek súlyos következményeként tudhatók be a korai erdő-és bozóttüzek Galíciában és Katalóniában, valamint a vízkészletek szintjének látványos csökkenése is. A legsúlyosabb a helyzet az észak-spanyolországi aragóniai síkságon, ahol alig bújt ki, sőt sok helyen el is pusztult a vetés.

"Ötvenéves vagyok, de még ilyet nem láttam. Október óta nincs csapadék." - mondta Fernando Regano, az aragóniai tartományban található Sarinena nevű falu egyik gazdája.Alig kelt ki a vetés A település környékének öntözéséért felelős hatóság közlései szerint már decemberben mindössze egynegyede volt a vízkészlet az év ezen szakaszában megszokottnak. Míg máskor március elején már méteres a vetés, addig idén az aszály miatt nem növekszik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hatóságok már most öntözési tilalmat rendeltek el. A gazda 80 százalékosra becsüli a veszteségét.

A súlyos aszály az állattenyésztőket is veszélyezteti. Jesus Montesa juhtenyésztő véleménye szerint "egyes kultúrákat nem lehet majd helyreállítani." A gazda már most tartalékait használja fel a juhok etetésére és aggódik a takarmány-utánpótlás miatt. Mivel a helyi patakok kiszáradtak, az állatok itatásához vizet kell szállítania a domboldalra. A fűhiány miatt idén 20 százalékkal lesznek magasabbak az előállítási költségek - véli a kisgazdaszövetség.

Forrás: irinnews.org, MTI


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |