Ismét lezuhant egy műhold

| 2012. március 19. 14:24 | Frissítve:
A Csendes-óceánba lett a hullámsírja az orosz műholdnak, a térségben 2 órára leállították a közlekedést.

A Csendes-óceán lett a hullámsírja (vasárnap, 18:00): A Hawaii-szigetektől északra csapódott be a műhold, a térségben emiatt 2 órára leállították mind a hajózást, mind a légi közlekedést. 

Japán és az USA között fog becsapódni (szerda, 15:00): A műhold március 25-én vagy 26-án, várhatóan Japán és az Egyesült Államok között fog földet érni és elsüllyedni, a kutatók nyilatkozata szerint nem jelent veszélyt a lakosságra. Az orosz űrkutatási hivatal kérte, hogy a becsapódás várható idejére tiltsák be a hajók és a repülőgépek közlekedését a térségben.

Ismét műhold fog a Földbe csapódni, ezúttal azonban nem fenyegeti veszély Magyarországot. A tavaly augusztusban fellőtt Express-AM4 műhold pályára állítása közben a Proton-M hordozórakéta hibája miatt hiba történt, így az nem tudja elérni a kívánt 36 000 kilométeres keringési magasságot, a szakemberek ezért irányítottan visszahozzák azt a Földre.

Mivel a kapcsolat megmaradt az eszközzel, így annak pályája befolyásolható. A tervek szerint a műhold a héten zuhan a Csendes-óceánba, testi épségünket így nem veszélyezteti majd.

A döntés nem volt könnyű: a 15 éves pályafutásúra tervezett távközlési műhold sikertelen fellövése 270 millió dollárba, azaz nagyjából 60 milliárd forintba került. Az Express-AM4 telefon-, televízió- és internetátvitelért lett volna felelős, a tulajdonos ugyanakkor már berendelte az újabb példányt. Arról egyelőre nincs hír, hogy ennek a fellövését is egy Proton-M hordozórakéta végzi-e.

Forrás: [origo]

 


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |