Ez történt februárban

| 2011. március 7. 7:35 | Frissítve:
A döntően anticiklonális hatások miatt februárban kevés csapadék hullott, csupán 24-én és 25-én havazott több helyen.

Az első hét időjárását továbbra is anticiklon alakította, tehát a leszálló légmozgások miatt csapadék nem hullott hazánk területén. 4-én egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, ami mögött nyugat felől a korábbiaknál lényegesen enyhébb légtömegek áramlottak hozzánk. A front jótékony hatásaként megélénkült a szél, a megülepedett ködfelhőzet felszakadozott és sokfelé napos időben lehetett részünk. A hőmérsékletek jelentősen emelkedtek, 7-én sokfelé 10-15 °C közé, nyugaton 20 °C közelébe melegedett fel a levegő. A következő néhány napban a 8-ai gyenge hidegfront nyomán kissé csökkentek a hőmérsékletek, de továbbra is jobbára napos, száraz idő jellemezte a Kárpát-medence időjárását, keleten és északkeleten azonban helyenként tartósabban megmaradtak az éjszakai ködfoltok, így ott jelentősen elmaradt a nappali felmelegedés az ország más részeihez képest. 11-én egy gyors mozgású hidegfront előterében erősen megnövekedett a felhőzet, majd 12-én a délnyugati tájak kivételével kisütött a Nap és megerősödött az északnyugati szél. Sokfelé 50-60 km/h-át meghaladó lökéseket mértek.

Ezt követő néhány napban anticiklon helyeződött fölénk; többnyire erősen felhős vagy borult volt felettünk az égbolt, csak helyenként és időnként szakadozott fel a felhőzet, számottevő csapadék sehol sem esett, csupán 15-én estétől havazott északon, ott néhány cm hó hullott.

17-én aztán egy nyugat felől érkező ciklon előoldalán több fokkal enyhébb, ámde nagy nedvességtartalmú levegő érkezett, így a megvastagodó felhőzetből többfelé hullott vegyes halmazállapotú csapadék; délen eső, a köztes területeken havas eső, ónos eső, északon pedig hó.

19-től egy tőlünk messze délen örvénylő mediterrán ciklon hátoldalára kerültünk, így észak felől út nyílt az Észak-Európában felhalmozódott hideg levegő előtt. Napról-napra egyaránt csökkentek az éjszaka és nappali hőmérsékletek.

 

 

 

 

 

 

24-én és 25-én egy magassági légörvény és a felettünk lévő nedves légtömegek hatására a keleti és déli területeken beborult az ég sokfelé hullott a hó, ezzel egy időben azonban a nyugati és északnyugati tájakon derült, napsütéses időjárásban lehetett részünk. Délkeleten közel 2 napon keresztül közepesen illetve intenzíven havazott, ennek eredményeképpen 25-én estére 20 cm vastagságúvá hízott a hóréteg. A Tiszántúl egyéb részein is 10 cm vagy azt meghaladó hó hullott. Főleg Szegeden és Hódmezővásárhelyen lassult le a közlekedés, Szegeden ideiglenesen leállították a kamionforgalmat. A jegesedés miatt a Bertalan hídra a nagyméretű járművek nem tudtak felhajtani, egy-kettő keresztbe fordult.

 

A fotókat Benszi, geka megfigyelőinknek és a Kékestetőn elhelyezett webkameránknak köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak