Ez történt februárban

| 2018. március 4. 20:48 | Frissítve:
A tél végére érkezett meg az igazi tél; országos havazás, kemény mínuszok.

Havazás váltotta a tavaszias időt

A hónap elején a kezdeti kevés napsütés után megvastagodott a felhőzet, kisebb eső csak itt-ott volt. 2-án egy hidegfront érte el hazánkat, amely hullámot vetett. Az esőt a hegyvidéki területeken havas eső, havazás váltotta fel. Délkeleten néhány órás napsütés volt, Pitvaroson hajszál híján megdőlt a melegrekord, arra 15-17 fokot mértek. Másnap keleten, délkeleten is lehűlt a levegő; sokfelé volt eső, havas eső, havazás. A legtöbb csapadék az Alföldön esett. A front távozását követően több órára kisütött a nap, gomolyfelhők képződtek, elszórtan záporok, hózáporok alakultak ki. 5-én az ország nagyobb hányadán napos idő volt, ám nyugaton, délnyugaton tartósan borult maradt az ég. Egy összeáramlási vonal mentén északkeleten havazott, helyenként 20-25 cm hó hullott.

 

Nyugaton 20-25 cm hó

A következő napon délen és délkeleten pár órára kisütött a nap, máshol borult volt az ég. 7-re egy mediterrán ciklon hozott nyugatra havazást, havas esőt; délen ugyanakkor még 10-12 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az Alpokalján helyenként 20-25 cm hó hullott le. Másnap keleten és délen is csapadékosra fordult az időjárás, nyugat kivételével eső esett. Elkezdték leereszteni a Balaton víztöbbletét. 9-én és 10-én említést érdemlő csapadék nem esett, az előbbi napon a középső területeken elvékonyodott a felhőzet és arra különböző légköroptikai jelenségeket lehetett megfigyelni. Az utóbbi napon csak kevés helyen és kevés időre bukkant elő a nap.

 

Kitűnő hóviszonyok a hegyekben

11-én a Duna–Tisza közének kivételével sokfelé kisütött a nap. A jó idő azonban nem tartott sokáig ugyanis 12-én egy hidegfront érkezett, a beboruló égboltból nyugat felől egyre több helyen volt eső, havas eső, nyugaton havazás. Sőt később a Dunántúlon több helyen havazott. A következő napon egy mediterrán ciklonból havazott többfelé, a pozitív hőmérsékletek miatt azonban olvadt, síkvidéken csak lepel-2-3 cm-es hóréteg alakult ki átmenetileg. A hegyekben igazi téli idő lett úrrá, a Kékestetőn 57 cm-re vastagodott a hóréteg. A nagy hó súlya alatt fák dőltek a Mátra útjaira, Parádsasváron huzamosabb ideig volt áramszünet. Eközben beszámoltunk a Bihar-hegységben található pádisi hóviszonyokról, ahol az egy méter hó teljesen átlagos. Itthon sem volt hiány a hóból, kitűnő sípályák fogadták a síelőket. 15-re keleten is megszűnt a csapadék, többfelé felszakadozott a felhőzet, a magyarországi havas tájak az űrből láthatóvá váltak. A fátyolfelhők segítségével különböző égi tüneményekben gyönyörködhettünk.

 

Kelet, délkelet kivételével havazott

16-án nyugaton ónos esővel indult a nap. Északon többfelé havazott, némi napsütés már csak délen volt. 17-én sem volt szebb idő, reggel ködfoltok nehezítették a közlekedést, míg estétől észak felől havazás kezdődött. 5-10 cm hó hullott másnap virradóra az északi megyékben, délen viszont eső esett, amely fokozatosan szűnt meg. A havazásnak és hóágyúzásnak köszönhetően hazai síterepeink legtöbb pályája kinyitott. A java azonban csak ezután érkezett egy mediterrán ciklon segítségével. 19-én ugyanis a kezdeti napsütést követően beborult az ég, estétől délen gyenge eső, hószállingózás vette kezdetét. 20-án tehát országszerte csapadékosra fordult időjárásunk, a legtöbb helyen havazott, keleten azonban eső, havas eső esett. Kiadós havazást kapott a Dunántúl és az északi országrész. Sok helyen 5-10 cm, a hegyek környezetében 15-20 cm hó hullott. A havazás miatt lelassult a közlekedés, koccanásos balesetek fordultak elő.

 

Keleti szörny, hidegrekord

A hónap harmadik dekádjában folytatódott a téli időjárás. Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően többfelé havazott, illetve főként délen és a Tiszántúlon havas eső, helyenként eső is esett. Az erős szél nyugaton hófúvást okozott, egyes utak mentén nagyobb hótorlaszok is kialakultak. 23-án reggelre néhány helyen 30-35 cm-esre hízott a hóréteg. 24-én délnyugat kivételével többfelé kisütött a nap, ugyanakkor az északkelet felől bezúduló szibériai hideg levegő hatásaként a konvergencia-vonal mentén Mátrában és a középső országrészben hózáporok alakultak ki. Fantasztikus téli sapkát öltött a Kőszegi-hegység. A maximum hőmérsékletek fagypont alatt maradtak. 25-én a Kékestetőn hidegrekord dőlt, -11,1 fok volt a csúcshőmérséklet. A jeges szél a Balaton partján jeges csodákat alkotott. A keleti szörnynek elkeresztelt hideg gyakorlatilag egész Európát sújtotta, ugyanakkor Grönlandon melegebb volt, mint nálunk. Földünk legészakabbi meteorológiai állomásán +6,1 fokot mértek.

 

Kemény mínuszok, újabb mediterrán ciklon

Az újabb mediterrán ciklon előtt felsorakozó fátyolfelhőkön az országban többfelé igen látványos holdhaló koronázta meg az estét. A Balaton jege óráról-órára fagyott be a part mentén, az öblökben. Az űrből szemlélve is megtekinthettük a hótól rikítóan fehér Kárpát-medencét. 27-én a ciklon felhőzetéből sokfelé havazott, az élénk vagy erős szél hófúvást okozott. A gyakori havazás és a kemény mínuszoknak - nyugaton -21 fok – köszönhetően a tél utolsó napján a Kékestetőn 102 cm-es hóvastagságot mértek. Újabb hidegrerkordok születtek, a Kékestetőn -12,8 fok, a fővárosban a János-hegyen -8,2 fok volt a maximum hőmérséklet.

 

Végezetül egy csokor 2018 február legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 február


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak