Ez történt júniusban

| 2010. július 4. 10:51 | Frissítve:
Az elmúlt hónap sem múlt el ciklon és heves zivatarok nélkül, Mezőhegyesen soha nem látott vihar pusztított.

A június özönvízszerű esőzéssel, az északi, északkeleti megyékben soha nem látott ár-és belvíz helyzettel köszöntött be. A több 10 milliárd forintos kárt okozó időjárást egy a május utolsó illetve június első napjaiban hazánkon átvonuló ciklon okozta. A Ronyva-patak, a Tolcsva, az Ipoly, a Bódva, a Sajó és a Hernád mentén fekvő települések nagy részét elöntötte a víz. Edelény, Ócsalános, Felsőzsolca valamint Pásztó, Hasznos, Sajóecseg és Sátoraljaújhely nagy részének lakosságát ki kellett telepíteni.

A normál esetben pár méter széles patakok helyenként több kilométer széles folyamokká duzzadtak. Házak tucatjai dőltek össze, amelyek túlvészelték az áradást azokban több millió forintos kár keletkezett; bútorok áztak szét, értéktárgyak mentek tönkre, gépjárművek maradtak a víz fogságában. Az árvíz elleni védekezésben az ország számos pontjáról érkeztek segítő emberek; tűzoltók, katonák, polgárőrök, rendőrök, közmunkások és önkéntesek ezrei végeztek ember feletti munkát hosszú napokon át.

A Duna vízszintje is jelentősen megemelkedett, a Dunakanyarban valamint a Gemenci erdő területén több helyen homokszákokkal kellett védekezni a megáradó folyó miatt. Budapesten az alsó rakpartokat lezárták, a Gemenci erdőben az erdészek folytattak megfeszített munkát a vadak megóvása érdekében.

Átmeneti néhány nyugodtabb nap után 14-én ismét többfelé fordult elő igen heves kimenetelű zivatar. A nagy nedvességtartalmú és nagy labilitású levegő következtében elsősorban az ország keleti felében voltak zivatarok. Ezeket több helyen jégeső, nagyobb méretű jég és viharos szél kísérte. Már hajnalban is előfordultak zivatarok, a Tömörkényen átvonuló cella nyomán fák dőltek ki, villanyoszlopok törtek ketté. A pusztítás viszonylag keskeny sávban történt, ezért elképzelhető, hogy tornádó pusztított ott. Napközben aztán vonalba rendeződött cellák okoztak kisebb-nagyobb pusztítást a Tiszántúlon. Délkeleten élő megfigyelőink dió nagyságú jégdarabokról töltöttek fel fotókat. A Hajdúságban pedig a szélvihar miatt villanyoszlopok, fák dőltek ki, házak tetőszerkezete rongálódott meg.

18-a időjárása is a zivatarok jegyében telt, az Alföldön többfelé volt felhőszakadás, jégeső, zivatarokban erős széllökések. A legnagyobb pusztítást a vihar Mezőhegyesen okozta, a délutáni órákban átvonuló zivatarcellában diónagyságú jég esett, a szél viharossá fokozódott. Mintegy 400 ingatlanban keletkezett kár, a gépjárművek szélvédője betört, karosszériájuk megsérült, emellett 4 ember a nemzetközi lovasfesztiválon súlyos sérüléseket szenvedett.

21-én, 22-én mediterrán ciklon tevődött fölénk, ekkor ismét sokfelé esett jelentős mennyiségű csapadék, kezdetben zivatarok is kialakultak. A déli megyékben az említett két nap leforgása alatt nagy területi átlagban 50 mm-t meghaladó eső esett, sőt Baranyában és Tolnában közel 100 mm-ről tettek jelentést észlelőink. Az Országos Meteorológiai Szolgálat teveli állomásán 24 óra alatt 110 mm-t mértek. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt utcák kerültek víz alá, pincékbe tört be a víz, több tucat embert kellett átmenetileg kitelepíteni. A ciklon másodnapján mindenütt megerősödött a szél, kisebb faágak törtek le, a Balatonnál a legnagyobb széllökések elérték a 100 km/h-át.

A ciklont követő egy-két napban javult időjárásunk, majd átmenetileg újból több volt a felhő és többfelé esett eső, zápor, az átlagosnál hűvösebb maradt az idő. 27-től a hónap végéig antickilonális hatások vették át a főszerepet és napról-napra szárazabb, kissé melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Ennek következtében csökkent a felhőzet, egyre több napsütés volt a jellemző. Eleinte még több helyen, később már csak elszórt jelleggel fordult elő eső, zápor, zivatar. A több órás napsütés hatására a nappali csúcshőmérséklet egyre több helyen érték el a 30 °C-ot.

A fotókat milun, kecskusz, hegedussz, David92, Norbee80 nevű észlelőniknek köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |