illusztráció illusztráció

Ezek voltak az év legnagyobb viharai

Heves zivatarokból nem volt hiány 2023-ban. Idézzük fel az idei év 5 legdurvább zivataros helyzetét.

Folytatjuk évvégi összefoglalónkat, melyben ezúttal 2023 legnagyobb zivatarjait tekintjük át. Az idei év nem maradt adós a zivatarok szerelmesei számára, ugyanakkor sajnos sokszor okoztak károkat a viharok, melyeket olykor orkán erejű széllökések, villámárvizek, károkozó jégeső is kísért.

Jöjjön tehát az öt, általunk legkeményebbnek ítélt zivataros helyzet, ahol számításba vettük a zivatarok okozta károkat és az általuk érintett terület méretét, valamint a vizuális megjelenésüket is.

1. Augusztus 3-5.

Egy lassan mozgó hullámzó frontrendszernek köszönhetően heves zivatarok és szupercellák több hulláma tarolta el az ország jelentős részét. Özönvíz zúdult a fővárosra és Debrecenre is. A viharos széllökések több helyen fákat döntöttek ki, vezetékeket szakítottak le, ami áramkimaradásokhoz vezetett. Csak Budapesten több mint ezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A Dél-Alföld több járására piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahol az év egyik leglátványosabb peremfelhője alakult ki a heves zivatarrendszer élén.

illusztráció
Félelmetes peremfelhő augusztus 5-én, Szeged mellett | Fotó: Török Balázs
illusztráció
Kidőlt fa lapít össze egy autót Hódmezővásárhelyen | Fotó: Bodrogi Attila
2. Június 23.

A tavaly alig-alig mutatott magából valamit Medárd, idén azonban több komoly zivataros helyzet is jutott júniusra. Ezek egyike volt egy heves zivataros hidegfront június 23-án, amikor a késő délutáni, esti órákban alakultak ki károkozó, 100 km/h-t meghaladó kifutószéllel kísért zivatarláncok az országban. A viharos szél mellett kiadós felhőszakadások okoztak villámárvizeket, és néhol dió nagyságú jégszemek potyogtak.

Az év vihara Cegléden
illusztráció
Nagyobb fákat csavart ki a szél Cegléden
3. Július 13.

Július közepén nagy volt a veszélye az igazán károkozó, egész országrészeket letaroló zivatarrendszerek kialakulásának. A déli, délnyugati tájakra többször is  kiadásra került az ESTOFEX 3-as riasztása. Hazánkat szerencsére nagyrészt elkerülték az igazán durva viharok, de mi sem maradtunk bow-echos zivatarláncok, szupercellák nélkül. Július 13-án már reggel végigsöpört a Dél-Dunántúlon az év leglátványosabb zivatarrendszere, délután és este pedig újabb szupercellák érkeztek a déli, délnyugati országrészbe. A heves zivatarokat Pécsnél 112, Balatonföldváron 116 km/h-s széllökés kísérte.

illusztráció
Az év leglátványosabb peremfelhője a Dél-Dunántúlon | Fotó: Kacs Dávid
Tankönyvi szupercella Baranya déli részén
4. Augusztus 28.

Augusztus végére esett az év legforróbb időszaka, és már mindenki várta a felfrissülést hozó hidegfrontot. A lassan mozgó frontrendszer augusztus 28-án érkezett meg a Dunántúlra és heves zivatarokat indított be az esti órákban. A dél felől érkező erős zivatarcellák intenzív villámlással, jégesővel, légzuhataggal csaptak le a Balaton térségére is. Viharvadász csapatunk Siófoknál került bele a vihar magjába.

Viharvadász csapatunk felvétele a Siófokra lecsapó légzuhatag belsejéből
illusztráció
Pécsi villámparádé | Fotó: Kiss Csaba
5. Október 27.

Az év elején valószínűleg senki sem fogadott volna arra, hogy október végén még 30 fokot fogunk mérni, és nyárias zivatarláncok fognak átrobogni a fél országon. Október 27-én a déli országrészen száguldott át egy látványos, ám cseppet sem veszélytelen zivatarlánc. Baján 111 km/h-s kifutószéllel, félelmetes peremfelhővel érkezett a vihar, Szentes közelében pedig tornádó alakult ki, az idei kilencedik (!).

illusztráció
Így érkezett Bajára a heves zivatarlánc | Fotó: Davosov
illusztráció
Az idei kilencedik tornádó Szentes közelében | Fotó: Csendes Ádám

Ez lenne tehát a mi ötös listánk, de ezenkívül még bőven akadtak heves zivataros helyzetek.

Köszönjük a hozzánk beküldött rengeteg fotót, videót és észlelést! Tartsatok velünk 2024-ben is.

 

Szavazás

Nálad melyik helyzet szerepelne az első helyen?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés