F1 2019: Nem várja strandidő a mezőnyt a Fekete-tenger partján

| 2019. szeptember 25. 15:07 | Frissítve:
Szocsiban versenyez a mezőny az előttünk álló versenyhétvégén, de időnként az esernyőkre is szükség lehet az Orosz Nagydíjon.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge déli szél
Hőmérséklet: 21-23°C

2. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge északnyugati szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: csapadékos idő valószínű, záporok, zivatarok kialakulhatnak
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 19-21°C

Időmérő edzés:

Időjárás: felhős idő, gyenge eső időnként előfordulhat
Szél: gyenge északnyugati szél
Hőmérséklet: 19-21°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: közepesen felhős idő, csak minimális esély mutatkozik csapadékra
Szél: gyenge déli szél
Hőmérséklet: 20-22°C

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A jelenlegi számítások szerint az Orosz Nagydíj pénteki napján nem valószínű csapadék a szabadedzések alatt, így száraz, változóan napos-felhős időben körözhetnek a pilóták. A napos időszakok miatt az aszfalt hőmérséklete az első edzésen 35, a másodikon pedig 40 fok köré, illetve fölé emelkedhet. Az egyre melegebb aszfalt jó hatással lesz a gumik tapadására, de kezdetben még csúszós lehet a pálya felszíne, amíg a pilóták kellő mennyiségű kört meg nem tesznek, amivel a poros réteget letakarítják.

Forrás: Racingcircuits.info

Szombatra változhat a helyzet, ugyanis

csapadékos idő valószínű a nap első felében,

így a harmadik szabadedzés ideje alatt számítani kell záporokra, esetleg zivatar kialakulására is. Ez nagyban befolyásolja majd a tréningen való aktivitást, ugyanis a vizes körülmények között, illetve az alacsony pályahőmérsékletből eredő tapadáshiány miatt könnyen kicsúszhatnak a versenyzők, ami kihatással lehet az időmérőjükre, illetve a versenyükre is, ugyanis sok helyen közel vannak a falak és a korlátok a pálya mellett.

Az időmérő edzésre csökkenhet a csapadékhajlam,

csak időnként fordulhat elő gyenge eső. Ugyanakkor a nap első felében hullott csapadék nem biztos, hogy felszárad az időmérő kezdetére, ezt nagyban befolyásolja, hogy mennyi idővel a kezdés előtt szűnik meg a csapadék, ha egyáltalán teljesen eláll. Emiatt a kvalifikáció első részében trükkös körülmények előfordulhatnak a pálya állapota miatt, mely azt is befolyásolhatja, hogy milyen gumikkal lehet majd kihajtani a boxból. Természetesen, ha nem érkezik több csapadék, és szárad a pálya, akkor a legkésőbb futott körök lehetnek a legjobbak az egyes időmérős szakaszokban. De ha időközben elkezdene cseperegni az eső, vagy csak akár gyengén esni, az újra azt eredményezhetné, hogy már nem lehetne javítani a köridőkön. Az időjárási körülmények tehát megnehezíthetik ezen a napon a stratégák és a pilóták dolgát.

Forrás: F1destinations.com

A mostani számítások szerint vasárnap a

futam nagy valószínűséggel száraz körülmények között zajlik majd,

csak minimális esély mutatkozik csapadékra. A változóan felhős-napos időben a pálya hőmérséklete 30-35 fok köré melegedhet, ez a napsütéses órák hosszától függ majd elsősorban. A tapadás a szombati csapadékos idő és a 40 fok alatti pályahőmérséklet miatt valószínűleg nem lesz a legoptimálisabb. Ugyanakkor, ha mégis előfordulna kevés csapadék, amire minimális az esély, akkor az intenzitástól függően ismét a különféle stratégiák kerülhetnek előtérbe, hogy szükséges lesz-e váltani átmeneti esőgumikra, vagy még elbírják a körülményeket a slick gumik. Ebben az esetben a pályahőmérséklet is csökkenne, így a tapadási viszonyok is romlanának.

Borítókép: Formula1.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Továbbra sem lesz igazi tél A hosszabb távú előrejelzések a továbbiakban az átlagosnál enyhébb idővel számolnak, nagy havazás, kemény mínuszok nem várhatók.
  • Több napsütést hoz a hét A héten már több napsütésben lesz részünk, többször a szél is feltámadhat.
  • Mennyi hó eshet a hétvégén? Havazás érkezik a Dunántúlra a hétvégén, helyenként több centiméternyi friss hó hullhat. Térképes előrejelzésünk a cikkben.
  • Hidegpárna takarhatja be az országot Hidegpárnás helyzet alakulhat ki a Kárpát-medencében. Szürke, nyirkos hideg idő köszönt be az ország legnagyobb részén.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |