illusztráció illusztráció

F1 2020: A meleg idő okozhat bonyodalmakat Silverstone-ban

A 70. évforduló Nagydíján az időjárás főleg a gumikopásra lehet nagy hatással.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: napos, csapadékmentes idő
Szél: gyenge délies szél
Hőmérséklet: 25-27°C

2. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős idő sok napsütéssel, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt délkeleti szél
Hőmérséklet: 30-32°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: napos, csapadékmentes idő
Szél: mérsékelt északkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 24-26°C

Időmérő edzés:

Időjárás: napos, csapadékmentes idő
Szél: mérsékelt északkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 28-30°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan napos-felhős idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt északkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 27-29°C

illusztráció

Kép forrása: Grandprix247.com

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Ezen a hétvégén ismét Silverstone-ban versenyez a Forma-1 mezőnye, ezúttal a 70. évforduló Nagydíja néven. A pénteki szabadedzéseken hasonlóan meleg idő várható, mint egy héttel korábban a két tréningen.

A túlnyomóan napos időnek köszönhetően

a pálya hőmérséklete délutánra 50 fok fölé emelkedhet, így az abroncsok hamar elérik majd üzemi hőmérsékletüket. Ugyanakkor ezen a hétvégén eggyel lágyabb gumikeverékek állnak majd a csapatok rendelkezésére, ami még jobban kophat ilyen körülmények között, a gyors, tempós kanyarok pedig rendkívül nagy igénybevételnek teszik ki az abroncsokat. A múlt hétvégén is láthattuk, hogy több pilótánál is problémát okozott a gumikopás, a nagy oldalterhelések miatt pedig egy idő után a gumik elnyíródtak, így a futófelület elvált az oldalfalaktól. Ez akár ezen a hétvégén is problémát okozhat, ha valaki sokáig használ egy gumiszettet.

A szombati napon a harmadik szabadedzésen és az időmérőn is sokat süt majd a nap, eső ezen a napon sem várható. Egy-két fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint pénteken, de még így is meleg lesz, és az aszfalt hőmérséklete - főleg az időmérőn - ezen a napon is 50 fok körüli lehet,

így a gumikopás mértéke ismét nagy szerepet játszhat.

Ezen a napon az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik, így egyes gyors kanyarokban ez akár gondot is okozhat, instabilabbá válhatnak az autók. A Stowe-kanyar előtti féktávon ez pedig hátszélként jelentkezik majd, így csökkenhet a leszorítóerő, emiatt pedig a kanyarban az autók alulkormányzottá válhatnak.

Vasárnap a futam idején változóan napos-felhős idő valószínű, de csapadék kialakulásának csak nagyon kicsi az esélye, így minden bizonnyal száraz versenyre számíthatunk. A meleg időnek és a napos időszakoknak köszönhetően a pálya hőmérséklete is magas lesz,

így a gumikopás fontos szerepet játszhat majd a verseny során is,

fontos lesz, melyik pilóta hogy tudja óvni az abroncsait, valamint a stratégákra is nagy szerep hárul, hogyan tervezik meg a kerékcseréket, milyen hosszú etapokat szeretnének futni egy-egy adott gumikeveréken. A szél ezen a napon is északkeleti lehet, melyet élénk lökések kísérhetnek, emiatt a szombatihoz hasonló stabilitási problémák előfordulhatnak a pálya egyes részein.

Borítókép forrása: Leicesterairport.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés