illusztráció illusztráció

F1 2021: A futamra érkezhetnek meg a felhők a Spanyol Nagydíjon

A versenyre a szél megélénkülhet, a pálya térségében pedig némi esély mutatkozik egy-egy zápor kialakulására is.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: napos idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt keleties szél
Hőmérséklet: 19-21°C

2. szabadedzés:

Időjárás: napos-felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: mérsékelt délkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 21-23°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: napos idő, csapadék nem valószínű
Szél: gyenge, mérsékelt délies szél
Hőmérséklet: 20-22°C

Időmérő edzés:

Időjárás: napos idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt délies szél
Hőmérséklet: 21-23°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: erősen felhős idő, futó zápor kis eséllyel előfordulhat
Szél: mérsékelt keleties szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 20-22°C

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Ezen a versenyhétvégén a Barcelona melletti Montmelóban található Circuit de Barcelona-Catalunya pályán versenyez a mezőny. A csapatok már nagyon jól ismerik ezt a gumikat nem igazán kímélő aszfaltcsíkot.

illusztráció

Kép forrása: Wikimedia

A pénteki szabadedzéseken a tavaszi, többnyire napos időnek köszönhetően kellően felmelegszik majd az aszfalt, mely segít a gumik felmelegítésében, de a gumikopás mértékére is nagy figyelmet kell fordítaniuk a csapatoknak ezen a pályán. A második szabadedzésen a délkeleti szelet élénk lökések kísérhetik, mely ronthatja majd a versenyautók stabilitását a pálya egyes részein. Ugyanakkor délután némi esély mutatkozik arra a pálya térségében, hogy gyenge zápor kialakuljon, de a jelenlegi számítások szerint a szárazabb időre van nagyobb esély, így a vizes pályára való gumik minden bizonnyal a garázsban maradnak.

A szombati napon a harmadik szabadedzés és az időmérő edzés során is

igazi tavasz idő valószínű sok napsütéssel,

így a pálya hőmérséklete kellően meleg lesz a gumik felmelegítéséhez, valamint emiatt fontos tényező lehet a gumikopás mértékének a további feltérképezése is. Csapadék ezen a napon nem valószínű, valamint a szél sem lesz jelentősen befolyásoló tényező.

Vasárnap a verseny idején már felhősebb lehet az ég,

némi esély mutatkozik arra is, hogy a pálya térségében futó záporok alakuljanak ki a futam alatt, de ez nem jelenti azt, hogy a pályát is biztosan eléri az égi áldás a csapadéktípus lokális volta miatt. Ha mégis megtörténne, akkor az megkeverhetné a futamot, hogy ki, mikor váltana esős gumikra, illetve a csapadékhullás intenzitása is befolyásoló tényező lehet, hogy szükséges-e a váltás. De mivel záporos csapadékról beszélünk, így a száraz futamra valamivel nagyobb az esély a jelenlegi számítások szerint, viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fentebb említetteket sem. A felhősebb idő miatt a pálya felszínének hőmérséklete is alacsonyabb lehet, mint a hétvége korábbi részében, emiatt akár kissé változhat a gumikopás mértéke is az edzéseken tapasztaltakéhoz képest. Az élénk keleties széllökések pedig a pálya egyes részein kissé instabilabbá tehetik a versenyautókat.

Borítókép: Flickr.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés