illusztráció illusztráció

F1 2021: Az időjárás nem szól bele a bajnoki harcba Abu Dhabiban

Tökéletes időjárási körülmények között a naplementében ér véget az idei szezon.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északias szél
Hőmérséklet: 27-29°C

2. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északias szél
Hőmérséklet: 25-27°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 26-28°C

Időmérő edzés:

Időjárás: derült idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 25-27°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 25-27°C

illusztráció

Kép forrása: Wikimedia

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A szezon utolsó versenyhétvégéje következik, az Abu Dhabi Nagydíj, mely a kissé átalakított Yas Marina Circuit-en kerül megrendezésre.

A pénteki szabadedzéseken száraz időre számíthatnak a csapatok.

Az első edzésen még sütni fog a nap, így a pálya hőmérséklete még magas lesz, ami segít a gumik gyors felmelegítésében, bár ez a körülmény nem lesz mérvadó, mivel a verseny napnyugta környékén indul, és sötétben ér már véget. A második edzés már napnyugta körül kezdődik, így ezek a körülmények adják majd a legjobban vissza hőmérsékleti szempontból az időmérő és a futam idején tapasztaltakat. A pálya felszíne folyamatosan hűlni fog, az edzés végére szinte teljesen meg fog egyezni a levegő hőmérsékletével, mivel közben lemegy a nap, és besötétedik, így a gumik felmelegítése az idő előrehaladtával kissé nehezebbé válhat. Ugyanakkor a pálya felszíne ezen a napon még poros lehet, mely ronthatja a tapadási viszonyokat. Várhatóan a szél nem lesz jelentős, így az nem fogja befolyásolni az autók egyensúlyát.

Szombaton a harmadik szabadedzésen a napos időben ismét magas lesz a pálya felszínének hőmérséklete, gyosabban melegedhetnek fel az abroncsok, viszont ezek a körülmények megint nem lesznek mérvadóak. Az időmérő edzésre napnyugta környékén kerül sor, így

a pálya hőmérséklete már csak kevéssel lehet magasabb a levegőéhez képest,

hasonlóan a második szabadedzéshez. Az edzés előrehaladtával tovább hűlhet az aszfalt, így egyre lassabban melegedhetnek fel a gumik a megfelelő hőmérsékletre. Esőre ezen a napon sem kell számítani, valamint a szél is mérsékelt marad.

illusztráció

Kép forrása: Flickr.com

Vasárnap a futam idején sem várható csapadék.

A verseny napnyugta környékén indul és sötétben ér véget, így a pálya felszínének hőmérséklete folyamatosan hűlni fog, a verseny végére már szinte megegyezik majd a levegőével. Emiatt a gumik felmelegítése nehezebbé válhat, viszont az alacsonyabb hőmérséklet miatt az élettartamuk nagyobb lehet. Előfordulhatnak élénk északnyugati széllökések, de ez legfeljebb csak kisebb mértékű egyensúlyi problémákat okozhat a pálya egyes részein.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés