illusztráció illusztráció

F1 2022: Az időjárás ismét beleszólhat a Belga Nagydíj versenyhétvégéjébe?

Spa-Francorchamps-ban ismét trükkös lehet az időjárás a versenyhétvége során.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, időnként eső, zápor előfordulhat
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk lökéssel
Hőmérséklet: 22-24°C

2. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, időnként eső, zápor előfordulhat
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk lökéssel
Hőmérséklet: 21-23°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, esély mutatkozik időnként kisebb eső, zápor kialakulására
Szél: mérsékelt északias szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 19-21°C

Időmérő edzés:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, kis eséllyel időnként kisebb eső, zápor kialakulhat
Szél: élénk északias szél
Hőmérséklet: 21-23°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: Változóan napos-felhős idő, kis esély mutatkozik eső, zápor kialakulására
Szél: mérsékelt északias szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 19-21°C

illusztráció
Kép forrása: Wikimedia Commons

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Véget ér a nyári szünet a Forma-1-ben, a következő versenyhétvégére a híres belgiumi pályán, Spa-Francorchamps-ban kerül sor. Már maga a pálya is nagy kihívást jelent, talán az egyik legélvezetesebb vonalvezetésű aszfaltcsík a naptárban. Ugyanakkor az Ardennek vonulatai között az időjárás sokszor trükkös körülményeket teremthet, például többször előrodult már olyan is, hogy a pálya egyik részén egy csepp eső sem esett, míg a másik részén szakadt az eső.

A pénteki szabadedzések során sok felhő lehet a pálya térségében,

időnként kisebb eső, zápor is kialakulhat.

Emiatt előkerülhetnek az intermediate, vagy akár az extrém esőgumik is. Vizes pályán pedig megnő a kicsúszás veszélye, valamint a felújított Eau-Rouge is újdonságokkal szolgálhat a pilóták számára. Ugyanakkor az is előfordulhat az időjárás kaotikus jellege miatt,

hogy ezek az esőfelhők elkerülik a pályát,

és akkor végig száraz korülmények között gyakarolhatnak a pilóták. A sok felhő miatt a pálya felszínének hőmérséklete nem lesz nagyon magas, így ez hatással lesz a gumik felmelegítésére, valamint a gumikopás mértékére is. Előfordulhatnak élénk északnyugati széllökések, melyek a pálya egyes részein kissé ronthatják a versenyautók egyensúlyát.

Szombaton a harmadik szabadedzésen is esély mutatkozik rá, hogy időnként eső, zápor elérje a pálya térségét, így akár ismét előkerülhetnek a vizes pályára alkalmas gumik. Viszont ezen a napon is benne van a pakliban, hogy a csapadék a pálya mellett halad el, így azt szárazon hagyja.

Az időmérőn kisebb valószínűséggel, de még van rá esély, hogy egy-egy zápor elérje a pálya térségét,

így ebben az esetben ez megkavarhatja a kvalifikáción a dolgokat, megnő a kicsúszás veszélye, valamint egy roszkor időzített gyorskör akár az időmérő végét is jelentheti. Ha száraz marad a pálya, akkor sem lesz egyszerű dolguk a pilótáknak, ugyanis az esetleges korábbi esők lemoshatják a felgumizódást a pályáról. Ezzel együtt a pálya felszínének hőmérséklet sem lesz nagyon magas, ami szintén okozhat tapadási, esetleg gumimelegítési problémákat. Az élénk északias széllökések pedig ismét okozhatnak kisebb mértékű stabilitási problémákat a pálya egyes részein.

illusztráció
Kép forrása: Wikimedia Commons

A jelenlegi modellfutások alapján csak kis esély mutatkozik arra, hogy vasárnap a verseny idején csapadék érje el a pálya térségét.

Így jó esély van rá, hogy a futamra száraz körülmények között kerül sor.

De ha időnként egy-egy zápor mégis megérkezne a pálya fölé, akkor az megkavarhatná a verseny alakulását, valamint a stratégiákat. Ezen a napon már nagyobb esély van naposabb időszakokra is, így ekkor lehet a legmagasabb a pálya felszínének hőmérséklete száraz körülmények között, melynek hatására könnyebben felmelegíthetőek lesznek a gumik, viszont a gumikopás mértéke másabb lehet, mint hűvösebb pályahőmérséklet esetén. Élénk északias széllökések ezen a napon is okozhatnak némi egyensúlyi problémát a pálya egyes részein.

Borítókép forrása: Wikimedia Commons

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés