illusztráció illusztráció

F1 2023: Izgulhat a mezőny Ausztriában, hogy mikor szakad le az ég

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén gyakran előkerülhetnek az esőgumik a hűvös nyári időben.

Péntek

1. szabadedzés:

Időjárás: változóan felhős-napos idő, esély mutatkozik időnként eső, zápor kialakulására
Szél: mérsékelt délies szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Időmérő edzés:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik időnként zápor, zivatar kialakulására
Szél: mérsékelt délies szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 19-21°C

Szombat

Sprint szétlövés:

Időjárás: erősen felhős-borongós idő, esély mutatkozik időnként eső kialakulására
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 14-16°C

Sprintfutam:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, kis eséllyel eső, zápor kialakulhat
Szél: mérsékelt északias szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 16-18°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik időnként eső kialakulására
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 17-19°C

illusztráció
A Red Bull Ring a magasból | Fotó: Vanessa Machelett

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Ezen a versenyhétvégén Ausztriában száguld a mezőny, a Spielberg melletti Red Bull Ringen rendezik az Osztrák Nagydíjat. Ugyanakkor sor kerül az idei második sprinthétvégére is, így a megszokottól eltérő menetrendben zajlik majd a hétvége.

Az egész hétvégén egyetlen szabadedzés lesz pénteken, így fontos szerepet játszhat az időjárás.

A gyakorlás alatt esély mutatkozik időnként eső, zápor kialakulására,

így előkerülhetnek a vizes pályára alkalmas gumik. Viszont a hétvége további részében is számítani kell csapadékra, így senki sem spórolhat a vizes körülmények között, azonban vizes pályán mindig megnő a kicsúszás veszélye. Ha az esőfelhők mégis elkerülnék a pályát, akkor sem várható magas pályahőmérséklet a felhősebb időszakok miatt.

A péntek délutáni időmérőn hasonló időjárási körülményekre számíthatnak a csapatok, mint a szabadedzésen. Felhős lesz az ég, nem igazán nyári idő lesz a jellemző, a nap is csak időnként bújhat elő, így összességében alacsony lesz a pálya hőmérséklete, ami hatással lehet a tapadási viszonyokra, illetve a gumihőmérséklet optimális tartományban való tartására is.

Ugyanakkor esély mutatkozik időnként záporok, zivatarok kialakulására a pálya környékén,

így ha az időmérőn, vagy akár már azt megelőzően is a pálya fölé keveredik egy ilyen záport adó felhő, akkor az jelentős hatással lehet a végső rajtsorrendre is. Ugyanis ilyen körülmények között nem mindegy, hogy ki mikor tud gyorskört futni, valamint megnő a kicsúszás veszélye is az esős időben. Nagy szerep hárul a stratégákra is a pilóták mellett. Egy-egy élénk délies széllökés is előfordulhat, melyek a pálya egyes részein kissé instabillá tehetik a versenyautókat.

A szombati sprint szétlövés során, valamint a sprintversenyen is sok felhő lehet a pálya fölött, így nemcsak a levegő, hanem az aszfalt hőmérséklete is alacsony lesz, ami hatással lehet a tapadási viszonyokra, valamint a gumik viselkedésére is.

Ha pedig időnként a csapadék is megérkezne,

akkor vizes pályán a sprint szétlövésen hasonló körülményekre és nehézségekre számíthatnak a pilóták és a csapatok, mint a pénteki időmérőn. A sprintversenyen is esély mutatkozik időnként eső, zápor kialakulására, vagy már azt megelőzőleg is, így ekkor is előkerülhetnek a vizes pályára alkalmas gumik, ami szintén okozhat kavarodást a mezőnyben. Ha száraz maradna a pálya, akkor is problémát okozhat az alacsony hőmérséklet. Ezen a napon az északi-északnyugati szelet kísérhetik élénk széllökések, mely helyenként némi stabilitási problémát okozhat, illetve a megváltozott szélirány is kissé zavaró lehet a pilóták számára.

illusztráció
Felhős az idő a pálya térségében | Fotó: United Autosports

Vasárnap a verseny idején sem lesz lényegesen eltérő az időjárás. Továbbra is sok felhő lehet a pálya térségében,

időnként pedig akár eső is érkezhet,

ami akár a verseny végkimenetelébe is beleszólhat, ugyanis nem mindegy, hogy ki mikor vált át a vizes pályára alkalmas gumikra, így fontos tényező lehet a stratégia. Valamint a kicsúszás veszélye is nagyobb ilyen körülmények között. Ha száraz maradna a pálya, akkor sem lesz magas a pálya felszínének hőmérséklete a sok felhő, valamint a nem igazán nyárias idő miatt. Emiatt szintén adódhatnak gondok a tapadással, valamint a gumikopás mértéke is kérdéses lehet. Az északnyugati szelet időnként élénk lökések kísérhetik, emiatt a pálya egyes részein kissé instabilak lehetnek a versenyautók.

Borítókép: Flickr.com/photos/pedrik

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés