illusztráció illusztráció

F1 2024: Szeles nyári időben folytatódik a száguldás

A Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén elsősorban a szél okozhat gondot, de a változó pályahőmérséklet is.

A Forma-1 mezőnye az idei szezon második versenyhétvégéjén a Vörös-tenger partjára látogat a szaúd-arábiai Dzsiddába, a Jeddah Street Circuit-re (másik nevén Jeddah Corniche Circuit), ahol egy nagyon gyors utcai pályán rendeznek esti, villanyfényes futamot a Szaúd-arábiai Nagydíjon. Az előző hétvégéhez hasonlóan itt is rendhagyó módon csütörtökön kezdődik a versenyhétvége az első két szabadedzéssel, majd pénteken kerül sor a harmadik tréningre és az időmérőre, szombaton pedig a futamra.

A csütörtöki szabadedzéseken derült idő várható, felhőket szinte nem is lehet majd látni az égen, így csapadéktól sem kell tartaniuk a csapatoknak. Az északi-északnyugati szelet viszont mindkét gyakorlás során erős lökések kísérhetik. A levegő hőmérséklete az első szabadedzésen 26-28, a másodikon 25-27 fok körül alakul, viszont az első szabadedzésre még napos időben kerül sor, így magas lesz a pálya felszínének hőmérséklete, a második szabadedzés viszont már napnyugta után kezdődik, így akkor már alacsonyabb pályahőmérséklettel találkozhatnak a pilóták.

illusztráció
Dzsidda | Fotó: Tahir mq

A pénteki harmadik szabadedzés és az időmérő edzés során is alig lesz felhő az égen, esni továbbra sem fog. Viszont a tréning alatt még mindig erős lehet az északnyugati szél, majd a kvalifikáció közben már inkább csak élénk északias széllökések valószínűek. A napos harmadik szabadedzésen 26-28, az időmérő során pedig 25-27 fok körül alakul a hőmérséklet, viszont a kvalifikáció napnyugta után indul, így ekkor már a levegő hőmérséklétehéhez közel lesz a pálya felszínének hőmérséklete.

A szombati versenyre napnyugta után kerül sor. Ekkor is derült, száraz idő várja csapatokat. Az északias szelet élénk lökések kísérhetik. 25-27 fok körül alakul a levegő hőmérséklete, így természetesen az aszfalt sem lesz sokkal melegebb a dzsiddai estében, viszont meglehetősen magas páratartalomra számíthatnak a pilóták.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Játrál már a Vörös-tenger partján?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés