Fagyástól olvadásig

| 2012. február 27. 4:05 | Frissítve:
A keszthelyi Hotel Helikon tetején található kameránk megkapó felvételeket készített legnagyobb tavunk jegéről. Hófúvás, fagyás és olvadás - válogatás a legszebbekből.

Az Időkép 3. radarjának is helyt adó Hotel Helikon Sport- és Wellness Szálló különleges adottságainak köszönhetően közel 50 méteres magasságból láthatunk rá legnagyobb tavunk hosszirányban végtelennek tűnő víztükrére. Az év leghidegebb napjaiban nem a hotelhez tartozó kicsiny, mesterséges félsziget nyári idilljét megfestő zöldeskék, trópusokat idéző hullámaira nézhetünk le, viszont madártávlatból csodálhatjuk a fagy, a hó és a jég korántsem olyan dermedt életét.

A gyorsított felvételeken gyönyörűen látszik, hogy a mozdulatlannak vélt, "halott" táj igenis tartogat meglepetéseket; a videókon a fagyás és az olvadás, a jég formálódásának és a víz átalakulásainak döbbenetes változatosságát követhetjük nyomon.

Figyelem, a felvételeket legalább HD720p minőségben érdemes megtekinteni!

Fent - A nagy "fagyás" február 2-án délelőtt 10 és 11 óra között következett be; érdemes megfigyelni, ahogy a Keszthelyi-öböl víztükrén a jégpáncél elképesztő sebességgel terjed ki és dermed meg a parttól alig néhány száz méterre. (A videó bal felső sarkában látható az időkód, a szél- és hőmérséklet-adatokkal együtt).

A hófúvás napja - Az Alföldre és a Dél-Dunántúl nagy részre 30-50 cm-es havat hozó mediterrán ciklon érkezésének másnapján földöntúli látványt nyújtott a Hotel Helikon öble (főleg délután, amikor a hó már megmaradt a jégen). Érdemes figyelni a másodperces szélmérő által rögzített lökéseket is (szintén a kép bal felső sarkában)

Káprázatos színek és fények - az első repedések (fent). A több napja tartó melegedés lassan kikezdi a vastag jégpáncélt, amely 24-én elkezd töredezni. Az átvonuló felhők tükörképei még pompázatosabbá teszik a látványt. A tavaszias hőmérsékleti értékeket szintén a kép jobb felső sarkában láthatjuk!

Végleg felolvadt - a tegnap (26-án), és ma(27-én) készült videókon hatalmas repedések futnak végig a már-már csak hártyányi jégen, amely végül látványosan darabokra törik, és lassan eltűnik az egyre erősebben tűző nap fényében. 

A felvételeket a Hotel Helikon Sport- és Wellness Szállónak köszönhetjük, a Balaton jegéről pedig Balogh Ákos rendkívül érdekes összefoglalóját ajánljuk nézőink figyelmébe.

És persze várjuk a hozzászólásokat, észrevételeket is. Köszönjük!


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |