Fagyástól olvadásig

| 2012. február 27. 4:05 | Frissítve:
A keszthelyi Hotel Helikon tetején található kameránk megkapó felvételeket készített legnagyobb tavunk jegéről. Hófúvás, fagyás és olvadás - válogatás a legszebbekből.

Az Időkép 3. radarjának is helyt adó Hotel Helikon Sport- és Wellness Szálló különleges adottságainak köszönhetően közel 50 méteres magasságból láthatunk rá legnagyobb tavunk hosszirányban végtelennek tűnő víztükrére. Az év leghidegebb napjaiban nem a hotelhez tartozó kicsiny, mesterséges félsziget nyári idilljét megfestő zöldeskék, trópusokat idéző hullámaira nézhetünk le, viszont madártávlatból csodálhatjuk a fagy, a hó és a jég korántsem olyan dermedt életét.

A gyorsított felvételeken gyönyörűen látszik, hogy a mozdulatlannak vélt, "halott" táj igenis tartogat meglepetéseket; a videókon a fagyás és az olvadás, a jég formálódásának és a víz átalakulásainak döbbenetes változatosságát követhetjük nyomon.

Figyelem, a felvételeket legalább HD720p minőségben érdemes megtekinteni!

Fent - A nagy "fagyás" február 2-án délelőtt 10 és 11 óra között következett be; érdemes megfigyelni, ahogy a Keszthelyi-öböl víztükrén a jégpáncél elképesztő sebességgel terjed ki és dermed meg a parttól alig néhány száz méterre. (A videó bal felső sarkában látható az időkód, a szél- és hőmérséklet-adatokkal együtt).

A hófúvás napja - Az Alföldre és a Dél-Dunántúl nagy részre 30-50 cm-es havat hozó mediterrán ciklon érkezésének másnapján földöntúli látványt nyújtott a Hotel Helikon öble (főleg délután, amikor a hó már megmaradt a jégen). Érdemes figyelni a másodperces szélmérő által rögzített lökéseket is (szintén a kép bal felső sarkában)

Káprázatos színek és fények - az első repedések (fent). A több napja tartó melegedés lassan kikezdi a vastag jégpáncélt, amely 24-én elkezd töredezni. Az átvonuló felhők tükörképei még pompázatosabbá teszik a látványt. A tavaszias hőmérsékleti értékeket szintén a kép jobb felső sarkában láthatjuk!

Végleg felolvadt - a tegnap (26-án), és ma(27-én) készült videókon hatalmas repedések futnak végig a már-már csak hártyányi jégen, amely végül látványosan darabokra törik, és lassan eltűnik az egyre erősebben tűző nap fényében. 

A felvételeket a Hotel Helikon Sport- és Wellness Szállónak köszönhetjük, a Balaton jegéről pedig Balogh Ákos rendkívül érdekes összefoglalóját ajánljuk nézőink figyelmébe.

És persze várjuk a hozzászólásokat, észrevételeket is. Köszönjük!


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

  • Szombaton is csúszkálhatunk 2 megyére is figyelmeztetést adott ki szombatra az OMSZ a várható ónos eső miatt. Máshol a tartós köd miatt van érvényben figyelmeztetés.
  • Jégpáncél az utakon Jeges útburkolatot eredményezett a hajnali ónos eső, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyében is veszélyes a közlekedés.
  • Behavazódott a fél ország Elhagyja térségünket a csapadéksáv, a legtöbb hó északkeleten, Pest és Komárom-Esztergom megye területén esett.
  • Novemberi zivatar és jégeső Ritka, november végi zivatarok alakultak ki pénteken, az Alföldről jégesőről is érkezett bejelentés.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |