illusztráció illusztráció

Fagyos fordulat jön hétvégén

Támadásba lendül a tél vasárnap, hétfőn hajnalban már sok helyen -5 fok alá zuhanhat a hőmérséklet.

Sok kérdőjelet tartogat még a hétvégi hidegbetörés, ami igazából a hét legeslegvégére fog tolódni: vasárnap délután észak-északnyugat felől szó szerint ránk fog szakadni a sarkvidéki hideg és hétfőn virradóra már az egész Kárpát-medencét ez a fagyos levegő fogja kitölteni.

Ez persze viharos széllel fog párosulni: vasárnap a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben délután és este akár 70-80 km/órás lökések is lehetnek majd.

Kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már -40 fokot is mértek.

Nálunk a hét hátralévő részében folytatódik az enyhe, olykor már-már tavasziasnak nevezhető időjárás, majd

hétvégére markáns mediterrán ciklon alakulhat ki,

melynek eleinte az előoldali áramlási rendszerébe fogunk elhelyezkedni, majd fokozatosan átkerülhetünk a hátoldalára: ekkor indul majd meg a hideg beömlése.

illusztráció
Kékestető korábban | Fotó: Vasas Ádám

Az eseménytől időben még igen messze vagyunk, emiatt a csapadék pontos elosztását nehéz lenne most megmondani, de a jelenlegi számítások szerint a Dunántúlon vasárnap délután, a középső területeken az esti, éjszakai órákban, míg a keleti országrészben hétfőn virradóra történhet majd meg a halmazállapotváltás, tehát ekkortól várható újra havazás.

Hétfőre tehát már mindenütt fagyni fog, éjjel akár -5, -8 fok is lehet, sőt, a legtöbb helyen napközben is hideg, fagyos időben lesz részünk. Nagy lesz a kontraszt, hiszen vasárnap még 2 és 11 fok közötti csúcsok lesznek, majd hétfőre jelentősen visszazuhan a hőmérséklet. Keddre virradóra már -10 fok alá is mehetünk.

Borítókép: Hedgehog18 korábbi felvétele

Szavazás

Ti várjátok a tél újabb támadását?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés