Fehércsőrű búvár szállt le a Balatonon

| 2016. december 8. 10:03 | Frissítve:
Magyarországon eddig még soha nem volt látható ez a madár, a viharos szél sodorhatta hozzánk.

Nagy valószínűséggel az elmúlt napok viharos északi szele sodorta a Kárpát-medencébe azt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madarat, ami lázba hozta a madármegfigyelőket az egész országban.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület híradása szerint fehércsőrű búvárról azonnal értesültek a hazai madármegfigyelők, és néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.

Íme egy videó a madárról. A fehércsőrű búvár jobbra látható, mellette balra egy
sarki búvárral úszkálnak a Balatonföldvári kikötő előtt (Videó: Pálinkás Andor). 

A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak, melyek az északi területeken fészkelnek. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak

Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel.

Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott. Vasárnap Szántódnál még látták a madarat, de azóta nem érkezett újabb észlelés, így elképzelhető, hogy már nincs az országban.

Borítókép: Mészáros "Becher" József


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Még fürödhetők tavaink Egyelőre 20 fok felett a Balaton hőmérséklete, a Tisza-tó majdnem 23 fokos. Hétvégén az időjárás is kedvező lesz egy utolsó fürdésre, aztán kedden érkezik a lehűlés.
  • Algainvázió veszélyeztette a balatoni főszezont Algarobbanástól zöldült be nyár végére a Balaton vize. Nem tudni mi váltotta ki az algák szaporodását, és azt sem, hogy egyszeri-e az eset.
  • Színesedő ősz Alig léptünk a szeptemberbe, képtárunk máris megtelt csodás, őszi színekben pompázó, hangulatos képekkel.
  • Strandidővel köszön el a nyári szünet A lehűlést hozó hidegfront előtt a hétvégén és még hétfőn is kitart a kánikula, 30 fok fölötti maximumokkal.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak