Fél méteres csökkenés

| 2012. március 21. 14:54 | Frissítve:
A 2011-es év példátlanul száraznak bizonyult, nem csoda, hogy a Balaton is negatív vízmérleggel zárt.

Itt a jó idő, nem meglepő, ha egyre több ember vágyakozik a balatoni hétvégék hangulatára, egy kis pecázásra vagy sétára a magyar tenger partján. Évre évre figyelemmel kísérjük, hogy vajon alacsonyabb vagy magasabb lett-e a vízszint, következzen tehát most egy összefoglaló a tavalyi évről.

Szinte hihetetlen, de a 2010-es árvizes esztendőt követően 2011-ben negatív vízháztartással zárt a Balaton. A gyors összegzés 90 mm körüli természetes és 120 mm-es bruttó (emberi tevékenységet is magában foglaló) hiányt mutat ki. Ennél nagyobb hiány az utolsó 90 évben csak 2003-ban alakult ki, de azt 3 száraz év előzte meg. Az alábbiakben Fekete Péter, Független Balaton-szakértő, a Magyar Vitorlás Szövetség Balaton-megbízottjának összefoglalóját olvashatjuk, melyet ezúton is köszönünk, hogy eljuttatott szerkesztőségünkbe.

Nézzük a részleteket!

A január, az előző év „jóvoltából” veszélyesen magas, a felső szabályozási határt jóval meghaladó, 128 cm-es vízállással indult. Fennállt a parti védműveket, kikötőket, sétányokat, vasutat károsító jeges árvíz veszélye. Mindamellett, hogy a Sió csatorna maximális (50 /s) kapacitással üzemelt, még az is felmerült, hogy a déli partot a jeges ártól mesterségesen létesített homokszigetekkel lehetne védeni, miközben jégtörőkkel kellene a kialakuló jégmezőket felaprítani.

Szerencsére, az időjárás mindent megoldott. A csapadékos időszaknak vége szakadt, a jegesedés szakaszos volt, a hidegfrontokkal járó északi szelek ereje és időtartama átlag alatti maradt, s így nem okoztak számottevő mértékű jégzajlást. Végül március elejére sikerült a vízszintet 109 cm-re csökkenteni, a zsilip lezárásra került, a veszély elmúlt. A tó a megszokott vízállással zárta az első negyedévet és várta a tavasz kezdetét.

Áprilisban, a folytatódó csapadékhiány és a melegedő időjárás ellenére a vízállás ismét emelkedni kezdett, ami még a vízgyűjtő nedvességéből adódhatott. Ennek eredményeképpen a hónap közepére 115 cm-es vízállás alakult ki. A zsilipet ismét kinyitották és május elejéig még 5 cm-nyi vízmennyiség került leeresztésre.

Május folyamán, bár a vízhőfok csak lassan emelkedett, a már aszályba hajló csapadékhiány elindította a vízszint természetes csökkenését. Ugyanekkor kezdett kialakulni egy kellemetlen időjárási helyzet. Az uralkodóvá váló nyugat-keleti áramlás menetrendszerűen szállította a hétvégi hidegfrontokat, melyek bár számottevő csapadékot nem hoztak, a velük járó borultság, erős szél, alacsonyabb hőmérséklet sokak hétvégéjét elrontotta.

A fokozódó felmelegedés ellenére ez a helyzet egészen június végéig fennmaradt, meggátolva tartós kánikula kialakulását. Ugyanakkor a vízszint a zsilipzárást követő szűk két hónap alatt 111 cm-ről 94 cm-re esett. Ebben döntő szerepe volt a csapadékhiánynak, ami a tóra esett csapadék példátlanul alacsony voltában nyilvánult meg. Az első félév 86 mm-es értéke másfél havi mennyiségnek felelt meg.

Július első felében azután megérkezett a kánikula. A 30°C feletti nappalok és az ide tendáló vízhőfok fokozta a vízszint csökkenését. Ekkor váratlan fordulat történt. Július 14-én este a Kékszalag verseny résztvevőire kemény száraz hidegfront csapott le. Bár az időjárási előrejelzések pontosak voltak, de így is sokan szorultak mentésre. A sikeres éjszakai mentést, melynek részese voltam, nagyban segítette, hogy a vízhőfok még 25-26°C volt.

Ez azonban csak bevezetője volt egy, pár nappal később kezdődő csapadékos, hűvös időszaknak, mely augusztus elejéig tartott. A nyár legforróbb időszakában bekövetkezett lehűlés megakasztotta a vízszint csökkenését, egyben tönkretette az idegenforgalmi főszezont. Ezt követően a nyárias idő visszatért, bár kánikula nem alakult ki, a vízszint újra csökkenni kezdett. Augusztus 19-én azután egy heves délnyugati-nyugati frontzóna vonult át a tó felett, melyet a már elmaradtnak hitt, kánikula követett. Afrikai eredetű száraz, meleg levegő beáramlása uralta a negyedév hátralévő időszakát, melyet csak rövid időre szakított meg szeptember 20-án egy tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon benyúló frontja. Ez a negyedév, bár nedvesebb volt az első félévnél, továbbra is kissé a nyári átlagon alul produkált. A tóra esett 150 mm-nyi csapadék magyarázza a vízszint 73 cm-re csökkenését.

A már „indián nyárrá” szelídült meleg időszak október elején egy brutális, de a Balatonnál szinte száraz, hidegfronttal ért véget. A hőmérséklet és a vízhőfok 10°C esése lecsökkentette a tó párolgását, így bár a csapadék továbbra is átlag alatt maradt, a vízszint csökkenése lelassult, majd e hó 20-án 69 cm-nél megállt, sőt pár napon belül 70 cm-re emelkedett vissza.

Kezdett kialakulni egy új időjárási helyzet, ami azután december közepéig uralkodóvá vált. A Kárpát-medencében megrekedt hideg levegő olyan inverzív helyzetet állított elő, mely tartós ködöket, szinte nappali sötétséget, nyirkos hideget, de ugyanakkor további csapadékhiányt okozott. Furcsa ellentmondás, de a tó vizén ilyen sűrű és tartós ködökkel még nem találkoztam, mint e legszárazabb évben. A vízszint is „beállt”: a nulla csapadék, a nulla párolgás, a nulla hozzáfolyás, az értékét december elejéig változatlanná konzerválta. Ekkor az Északnyugat-Európa feletti alacsony nyomású zóna déli oldalán, az Alpok fővonulatára támaszkodva, peremciklonok sorozata jelent meg nyugat-keleti irányban mozogva. Ezek nagy része tőlünk északra továbbhaladt és hozzánk főnszerűen lenyúló frontjaik csak pár csepp csapadékot adtak, de néhány „életerősebb” az Alpokon átnyúlva és így a Mediterrániumból is feltöltődve, végül a havi átlagnak megfelelő csapadékot biztosítottak. Ezáltal a vízszint is emelkedni kezdett és az év 76 cm-es értékkel zárult. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy az újévet a tavalyinál 52 cm-rel alacsonyabb vízszinttel kezdtük.

Összességében a 2011-es esztendő példátlanul száraznak bizonyult. A tóra esett 325 mm körüli csapadékmennyiség a 2010-es év áthúzódó nedvessége és a nyári időszak hűvösebb alakulása nélkül minden rekordot megdöntve eredményezte volna a legnagyobb természetes vízveszteség évét, bár produkciója így sem lebecsülendő.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |