illusztráció illusztráció

Felejthetetlen idővel búcsúzott az október - dióhéjban a keddi nap eseményei

Akár egy hőségzáró hidegfrontként is megállta volna a helyét a keddi... Összefoglaltuk a történteket azoknak, akik lemaradtak róla.

Aki esetleg lemaradt volna, most átfuthatja október 31-nek, azaz a keddi napnak az eseményeit: dióhéjban. Haladjunk akkor sorban.

Szélerősségben Balatonföldvár lett a nyertes. A Keleti Strandon, a Viharsarok Vitorlásközpont segítségével működtetett szélmérőnk 86 km/órás szelet mért a front érkezésekor.

illusztráció
Tarajos hullámok csapnak ki a partra Fonyódnál | Fotó: Bánkúti Letícia

Több hullámban érkezett csapadék, a legtöbb eső Zalaszentgróton hullott. A településen több, mint egy fél havi októberi csapadéknak megfelelő mennyiség esett, egészen pontosan 35 mm.

Október utolsó napján a keleti határ mentén mértük a legmelegebbet, Nyírábrányban 23 fokig melegedett a levegő. Nyilván nincs benne meglepő, hiszen ide érkezett meg legkésőbb a front, abban viszont van, hogy október legvégén még mindig ennyire magas hőmérsékleteket tudhatunk a hátunk mögött...

illusztráció
Cegléden bámulatos égbolttal búcsúzott a nap | Fotó: Szerkesztőségünk

Az évszakhoz képest igen enyhe volt a hajnal, a legtöbb helyen mindössze 10-15 fokig hűlt a levegő, a leghidegebb is mindössze 6,8 fok volt, ez Jósvafőn mértük.

15 fokos kontraszt is megfigyelhető volt az ország két része között.

illusztráció
Páratlan páros | Fotó: Fotoszabi

A front érkezésekor kialakuló zivatarlánc, csapadékrendszer az egész országon átívelt, sőt, még a határainkon is túlnyúlt, nagyságrendileg 350 km hosszú volt. A Dunántúlon szupercellák is kialakultak.

illusztráció
Karcagra így érkezett | Fotó: Olajos Sándor

Páratlan peremfelhők és szupercellák, dupla szivárványok, káprázatos mammák tették színessé a mai napot - a meteorológusok minden bizonnyal sokáig fogják emlegetni a mai eseményeket.

illusztráció
Vihar a Bakony felett | Fotó: Monye15

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egy igazán izgalmas napon vagyunk túl, a mai időjárási helyzet akár egy augusztusi hőségzáró hidegfrontként is megállta volna a helyét. Pedig holnap november elseje és inkább már a reggeli fagyoknak és az első havazásoknak, hózáporoknak kellene megérkezniük...

Borítókép: Czirok Bence panorámaképe Hódmezővásárhelyről

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés