Felfrissülést hozó zivatarok

| 2010. június 13. 11:31 | Frissítve:
Időjárásunk változatosságát a zivatarok biztosítják, melyek heves kísérőjelenségekkel is járhatnak.

Frissítve (00:30): Jelenleg Magyarországtól északkeletre, délre és északnyugatra vannak zivatargócok. A Dél-Alföldön is kipattant egy zivatar, melyből már villámtevékenységet is észleltek.

Frissítve (20:30): Északkeleti határunktól nem messze a várakozásoknak megfelelően egy hatalmas zivatarcella alakult ki, üllőjét messziről, még Budapestről is látni. Közben tőlunk nyugatra, Ausztriában is több cella mozog, Észak-Olaszországban egy hatalmas piros cella látszik a radarképen.

Esős, csapadékos napokkal zártuk a májust, majd hőségriadóval, kánikulával indult a június. "Talán megbolondult az időjárás? Mikor lesz már ennek vége?" - szegezték nekem többen is a kérdést az elmúlt napokban. Nem tudtam nekik megnyugtató választ adni.

Továbbra sem mondhatni, hogy elcsendesedik időjárásunk. Változatos időre számíthatunk ugyanis a következő héten is; több-kevesebb napsütés  mellett

gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok. Szerda   hajnalban egy hidegfront vet véget a kánikulának, a hétvégéig fokozatos lehűlés várható, így péntek-szombat magasságában már az ilyenkor átlagosnak mondható, 20-25 fok körüli maximumokra van kilátás.

De lássuk, mi lesz még előtte! Egy hosszan elnyúló, hullámzó fronálzóna alakítja időjárásunkat, amely feltehetőleg hullámot vet majd hazánk felett, és a meleg nedves szállítószalag megfelelő elhelyezkedésével együtt kiváló feltételeket fog nyújtani a zivatarok kialakulásához.

Elsősorban északon és a Tiszántúlon lehetnek záporok, zivatarok , északkeleten heves zivatar, akár egy-egy szupercella is előfordulhat, melyet nagyobb méretű, akár 4-5 cm-es jégeső, viharos kifutószél és felhőszakadás is kísérhet.  A légmozgás helyenként megélénkülhet, zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A maximumok 27 és 33°C körül alakulnak majd.

Az éjszaka folyamán is többfelé, főleg a középső országrészben és a Dunántúl egyes területein számíthatunk zivatar okra, akár egy nagyobb kiterjedésű, mezoskálájú konvektív rendszer is kialakulhat, amely órákig is fent tud állni, ehhez általában felhőszakadások kapcsolódnak. Hétfőn gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, az északi területeken többfelé, másutt szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar  . Helyenként egy-egy hevesebb zivatar  is előfordulhat. A minimum 16 és 21°C között valószínű, míg a legmagasabb hőmérsékletek 27-32°C körül várhatóak.

Várjuk fényképeiket, észleléseiket, ha az események úgy kívánják, természetesen azonnal elindítjuk Percről Percre rovatunkat!hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |