Felfrissülést hozó zivatarok

| 2010. június 13. 11:31 | Frissítve:
Időjárásunk változatosságát a zivatarok biztosítják, melyek heves kísérőjelenségekkel is járhatnak.

Frissítve (00:30): Jelenleg Magyarországtól északkeletre, délre és északnyugatra vannak zivatargócok. A Dél-Alföldön is kipattant egy zivatar, melyből már villámtevékenységet is észleltek.

Frissítve (20:30): Északkeleti határunktól nem messze a várakozásoknak megfelelően egy hatalmas zivatarcella alakult ki, üllőjét messziről, még Budapestről is látni. Közben tőlunk nyugatra, Ausztriában is több cella mozog, Észak-Olaszországban egy hatalmas piros cella látszik a radarképen.

Esős, csapadékos napokkal zártuk a májust, majd hőségriadóval, kánikulával indult a június. "Talán megbolondult az időjárás? Mikor lesz már ennek vége?" - szegezték nekem többen is a kérdést az elmúlt napokban. Nem tudtam nekik megnyugtató választ adni.

Továbbra sem mondhatni, hogy elcsendesedik időjárásunk. Változatos időre számíthatunk ugyanis a következő héten is; több-kevesebb napsütés  mellett

gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok. Szerda   hajnalban egy hidegfront vet véget a kánikulának, a hétvégéig fokozatos lehűlés várható, így péntek-szombat magasságában már az ilyenkor átlagosnak mondható, 20-25 fok körüli maximumokra van kilátás.

De lássuk, mi lesz még előtte! Egy hosszan elnyúló, hullámzó fronálzóna alakítja időjárásunkat, amely feltehetőleg hullámot vet majd hazánk felett, és a meleg nedves szállítószalag megfelelő elhelyezkedésével együtt kiváló feltételeket fog nyújtani a zivatarok kialakulásához.

Elsősorban északon és a Tiszántúlon lehetnek záporok, zivatarok , északkeleten heves zivatar, akár egy-egy szupercella is előfordulhat, melyet nagyobb méretű, akár 4-5 cm-es jégeső, viharos kifutószél és felhőszakadás is kísérhet.  A légmozgás helyenként megélénkülhet, zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A maximumok 27 és 33°C körül alakulnak majd.

Az éjszaka folyamán is többfelé, főleg a középső országrészben és a Dunántúl egyes területein számíthatunk zivatar okra, akár egy nagyobb kiterjedésű, mezoskálájú konvektív rendszer is kialakulhat, amely órákig is fent tud állni, ehhez általában felhőszakadások kapcsolódnak. Hétfőn gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, az északi területeken többfelé, másutt szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar  . Helyenként egy-egy hevesebb zivatar  is előfordulhat. A minimum 16 és 21°C között valószínű, míg a legmagasabb hőmérsékletek 27-32°C körül várhatóak.

Várjuk fényképeiket, észleléseiket, ha az események úgy kívánják, természetesen azonnal elindítjuk Percről Percre rovatunkat!hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt októberben Második őszi hónapunkban kevés csapadék hullott, sokáig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, több melegrekord is született.
  • Kiadós eső jön kedden Északon és a Dunántúlon várható a legtöbb eső. Záporok, zivatarok is kialakulhatnak.
  • Lehűlést hozott a téli időszámítás A vasárnapi óraátállítást követően hétfőtől a hőmérsékleti értékek is egyre inkább az évszaknak megfelelően alakultak.
  • 15 fokot hűl a levegő keddre Erős lehűlés érkezik a hét elején, kedden helyenként a 10 fokot sem érik el a maximumok, és eső is többfelé várható.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak