illusztráció illusztráció

Felhők felett, élőben

Idei meglepetésünk, az Időkép-ViharVadász közvetítő helikopter segítségével a magasból is nyomon követhetjük majd a viharokat. Videóval.

Teljes képernyõhöz katt a jobb alsó sarokban lévõ gombra!

Alig egy év telt el az Idõkép TV indulása óta, máris új dimenziókat igyekszünk meghódítani. 2008-as helyszíni bejelentkezéseink, élõben közvetített viharvadászataink során gyorsan egyértelmûvé vált, hogy a legjobb kilátás nem a földrõl, hanem sokkal-sokkal magasabbról, leginkább madártávlatból nyílik a kavargó felhõkre, kialakulóban lévõ zivatarokra és szupercellákra, a természet és az égbolt vad erõire.

Az egyik legemlékezetesebb példa az a június 17.-i közvetítésünk volt, amikor stábunk a somogyi dombok között majdnem lencsevégre kapott egy igen ritka tüneményt. A 67-es úton haladva, félúton Kaposvár és a Balatonlelle között minden oldalról örvénylõ, hihetetlenül gyorsan mozgó felhõfoszlányok közé kerültünk, legalább 3 irányból láttunk lefelé csavarodó sötét sávokat. A dombok mögül, alig néhány méterre a fáktól kavargó levegõt látva szinte bizonyosnak tûnt, hogy valamelyik eléri majd a földet, és talán el is érte tõlünk néhány száz méternyire. Ha ott és akkor csak egy kicsit magasabból, 20, 30 vagy 50 méterrel feljebbrõl láthattuk volna mindezt, akkor tudtuk volna, merre induljunk.

Így is óriási szupercellákat és különleges felhõket sikerült lefényképeznünk, ám a fõ attrakció elmaradt. Pedig talán csak a fák felett kellett volna átlátnunk...

Ezért éreztük úgy, hogy (ha már térképeink és vizualizációink is 3 dimenziósak lettek), ideje kilépnünk a síkból kameráinkkal is. Mivel igazi helikopterünk még nincs, a választás a ma már elérhetõ árú modellekre esett, egy apró játékszerre, amely mégis képes akár több száz méter magasra emelkedni az égen, kicsiny kamerát is magával repítve a felhõk közé. Ez az Idõkép-Viharvadász Heli-1, amelynek elsõ, kísérleti próbarepülését láthatják nézõink cikkünk videóján. A felvételt néhány nappal ezelõtt készítettük az M7-es autópálya bevezetõ szakasza és a 7-es fõút között elterülõ elhagyott, üres építési területen.

Bár a kép még nagyon instabil, rázkódik és homályos, ráadásul a szél is fújt, ami nagyon megnehezítette az irányítást, a lényeg így is egyértelmû. Még egy ilyen piciny, kamerával felszerelt játék-modell is óriási lehetõséget jelent a viharvadászatok során, egyben lélegzetelállító képsorokat közvetítve az Idõkép TV mûsorában és persze az idõjárási eseményekkor megjelenõ Percrõl-Percre rovatunk adásában.

A helikopter kétféle kamerát vihet magával. Az egyik típus élõben képes visszasugározni a jelet kb. 100 méteres távolságig, amit a közvetítõkocsiban véve mobilinternet segítségével azonnal, repülés közben is át tudunk játszani az Idõkép TV adásába. A másik kamera nem képes élõben sugározni, viszont jobb minõségû képet készít, és szinte tetszõlegesen el lehet vele távolodni az autótól, a távirányító hatósugara 3-400 méter, de késõbb tervezzük nagyobb hatósugaró távirányító használatát is.

Sajnos a helikopter nem képes mindkét kamerát egyszerre felemelni, ezért elõre el kell dönteni, melyiket válasszuk; reméljük, sikerül majd jó döntéseket hozni. Jövõre, de szerencsés esetben akár idén nyár közepére tervezzük egy nagyobb, erõsebb modell beszerzését, ami elbírja mindkét kamerát, és távolabbról is tud élõképet küldeni. 2-300 méternél magasabban amúgy sem lehet már másképp irányítani, 1 km magasan még kristálytiszta égen sem volona szabad szemmel látható.

Ez a modell tehát egyelõre csak kísérlet, ami max. "körülnézni" tud az égen, és azt is csak 50-100 méter magasból. Elvi akadálya nincs annak, hogy késõbb akár 1 kilométer magasra emelkedve belerepüljünk egy zivatarfelhõbe, vagy éppen szupercellába. Addig azonban még meg kell tanulnunk a modelleket igazán jól vezetni, és nem csak nyugodt, álló levegõben, hanem széllel szemben is. Egy viharvadászat során akár 80-100 km/h-s lökésekre is fel kell készülni (a magasban ezek lehetnek 150 km/h-sak is.)

Végezetül egy idézet egyik olvasónktól, aki - terveinkrõl nyilván nem is tudván - több mint 5 ezer látogatónkkal együtt kitöltötte a néhány nappal ezelõtt végzett felmérésünket, és a következõket írta arra nézve, hogy mit hiányol leginkább oldalunkról:

"élõ hd-videó a zivatarokról földfelszíni és repülõgépes környezetbõl :)
viccet félretéve semmit, tökéletesen elégedett vagyok az oldal fejlesztéseivel"


Mosolyogva olvastuk a viccnek szánt kérést, mivel ekkor már nemcsak, hogy túl voltunk az elsõ próbarepüléseken, de gondolatban - és távol-keleti gyártók katalógusaiban - kerestük azt a HD kamerát, ami elég olcsó ahhoz, hogy egy viharban feláldozható legyen, és elég könnyû ahhoz, hogy egy nagyobb modell felemelje. Talán egy év, és lesz ilyenünk is. Addig sajnos nézõinknek be kell érniük a 640x480-as légifelvételekkel az Idõkép TV élõ adásában. :)

Köszönjük a több mint 5000 beérkezett véleményt, és reméljük, hogy idén tervezett fejlesztéseink között is akad majd bõven olyan, ami elnyeri nézõink tetszését. És persze reméljük, hogy lesznek olyan idõjárási események, amelyeket érdemes egy egészen új perspektívából, a kék égen, felhõk között repülve közvetíteni.

Az Idõkép 5. születésnapján,
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint, Spiller Károly, Kiss András, Tüskés Boglárka és Kurunczi Rita
Idõkép-ViharVadász Project

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés