illusztráció illusztráció

Felhőóriás a naplementében

Látványos üllőt lehetett látni péntek este az Alföld felett. Fotók, videó és pár infó a hatalmasra nőtt zivatarról.

Az Alföldön péntek este sem csillapodott a légkör, a Kiskunfélegyháza-Záhony tengely mentén újabb zivatarok kezdtek kibontatkozni napnyugtakor. A légkörben még ezidőtájt is nagy mennyiségű energia (CAPE) és nedvesség állt rendelkezésre fejlődésükhöz, ami hatalmasra nőtt zivatarfelhőket eredményezett, melyek felhőszakadást, heves villámlást és nagy méretű jégesőt okoztak a környéken.

A Szolnok környékén feltörtekvő látványos üllőről egészen pazar fotók születettek este 8, fél 9 körül. A felhőt és annak gomolyos szerkezetét gyönyörűen kiszínezték a lemenő nap sugarai.

illusztráció

Angyom fotója a Szolnok feletti zivatarról

illusztráció

Hnetunde fotója Jászjákóhalmáról

illusztráció

Sziklai Roland fotója Jászberényből

illusztráció

Ifj. Németh Lajos fotója Budapestről

illusztráció

Rippel Erik fotója Dunakesziről

illusztráció

Agro2 fotója Apcról

 

Üzemeltető: Viktorvi

A zivatart létrehozó erőteljes feláramlás hatására a tropopauzán szétterülő felhő széle látványosan visszanyíródott, valamint túlnyúló csúcs (a tropopauzán áttörő feláramlás, heves zivatarok gyakori kísérőjelensége) is kialakult. Utóbbi az alábbi fotókon is jól látható.

A felhőtető magassága a 15 kilométert is elérhette.

illusztráció

Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló fotója

illusztráció

Servitore fotója Turáról

A pénteki nap folyamán ehhez hasonló hatalmas zivatarfelhők okoztak jelentős károkat, villámárvizeket keleten, északkeleten. A rendszerbe szerveződő zivatarok üllője azonban összenőtt és gyakorlatilag az egész északkeleti országrész beborította. Mindez az alábbi műholdfelvételen is megtekinthető:

 

Borítókép: Sziklai Roland

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés