illusztráció illusztráció

Fényes pontként többször is áthalad felettünk a Nemzetközi Űrállomás

A következő napokban nem kell megvárni az éjszaka második felét, ha látni akarjuk az ISS-t.

A következő estéken, éjszakákon egyre többször láthatjuk majd hazánk felett átvonulni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). Bár szinte minden éjjel láthatjuk, most aki fotózni szeretné, nem kell az éjszaka második felét megvárnia, ugyanis a napnyugta utáni órákban akár kétszer is megpillanthatjuk éjfélig, ha szerencsések vagyunk. Átvonulása sok esetben igen fényes lesz, igaz, csak néhány percig látható az égen. A Nemzetközi Űrállomás keringési ideje 90 perc, így naponta 16-szor kerüli meg a Földet. Az ISS 431 km magasan 27 600 km/h-s sebességgel száguld bolygónk körül.

illusztráció
A Nemzetközi Űrállomás | Kép forrása: European Space Agency

Május 13-án 21 óra 10 perc 05 másodperckor válik először láthatóvá a délnyugati horizont felett 10 fokkal, majd 21 óra 13 perc 21 másodperckor lesz látszólagosan a legmagasabban az égen, ekkor a déli-délkeleti horizont felett 56 fokos magasságban lesz megtalálható, végül 21 óra 16 perc 38 másodperckor halványodik el teljesen, amikor a keleti-északkeleti látóhatár felett 10 fokos magasságban jár. Fényessége csúcspontján a magnitúdója -3,7-es lesz. Késő este újra feltűnik majd hazánk egén 22 óra 46 perc 52 másodperckor, ekkor a nyugati horizont felett kell keresni. Ezen átvonulása során -2,7-es magnitúdóval fog rendelkezni. De éjfél után is áthalad hazánk felett újból. A Users.atw.hu oldalán található meg az a táblázat, ahonnan megtudhatjuk, hogy mikor és merre érdemes keresni a Nemzetközi Űrállomást.

 mit jelent a magnitúdó?

A csillagászatban a magnitúdó az égitestek fényességének a mértékegysége. Minél kisebb a magnitúdó (minél inkább negatívabb ez a szám), annál fényesebb az égitest. A látszólagos magnitúdó azt mutatja, hogy mennyi fény jut el hozzánk az égitestről, a valóságos magnitúdó pedig azt, hogy mennyi fényt bocsátana ki az égitest, ha ugyanakkora távolságra lenne tőlünk, mint a Nap.

Kedden ismét láthatjuk az ISS-t, először 21 óra 57 perc 13 másodperckor tűnik fel 10 fokkal a nyugati horizont felett, fényessége eléri majd a -3,1-es magnitúdót. Ezt követően 23 óra 34 perc 23 másodperckor ismét felragyog az égen, ekkor 10 fokkal a nyugati-északnyugati horizont felett kell keresni. Ebben az esetben -2,4-es magnitúdóval fog rendelkezni. És éjfél után is feltűnik majd. De a további estéken, éjszakákon is áthalad felettünk a Nemzetközi Űrállomás. Az áthaladások időpontjai a fentebb említett oldalon találhatóak meg.

illusztráció
A Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület csillagvizsgálója felett áthaladó ISS | Fotó: Varga József Zoltán

Ma este elsősorban az északi tájak és az Alföld nagy része fölött lehet kevesebb felhő az égen, így ezek az országrészek kínálnak jó esélyt a Nemzetközi Űrállomás megfigyelésére. Viszont kedden este országszerte kevés felhő lesz az égen, többfelé szinte teljesen derült lesz az ég,

így ekkor mindenhonnan jó esélyünk lesz megpillantani, illetve fotózni az ISS átvonulását.

Borítókép: Varga József Zoltán (Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttad már az éjszakai égen a Nemzetközi Űrállomást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés