Fénypillérek az éjszakában

| 2011. február 4. 22:33 | Frissítve:
Ez a ritka, ám nem kevésbé bámulatos légköroptikai jelenség elsősorban télen figyelhető meg, a formák kialakulásával kapcsolatban több elmélet is létezik.

Újabb mesébe illően szép, mégis bizonyítottan létező és tudományosan elismert, meg- magyarázható felvételek kivételes gyűjteményével ajándékozzuk meg érdeklődő nézőinket. Az utóbbi napokban számtalan fotó készült az ún. fénypillérek jelenségéről, amely hihetetlenül kontrasztos, világító, függőleges oszlopokat fest a téli éjszakai égboltra bármely mesterséges, vagy természetes fényforrás felett.

A pillérek néha úgy ragyognak, mintha lézerkardok lennének a Csillagok Háborúja c. film díszleteiből összeválogatva. Még különösebb esetekben szaggatottak is lehetnek vagy éppen felfelé haladva ívesen "kiszélesedhetnek" - ilyenkor tényleg olyan érzése támadhat a szemlélőnek, mintha a mennyboltot támasztanák alá valamilyen titokzatos erő segítségével.

A jelenség - tudományos hátterét tekintve - egy icipicit hasonlít a szivárványhoz, csak éppen itt nem esőcseppeken, hanem fagyott, lebegő jégkristályokon törik meg és tükröződik vissza a fény. Ha a légrétegekben felfelé haladva változik a jégkristályok sűrűsége, akkor előfordulhat, hogy a pillérek helyenkét eltűnnek, majd újra megjelennek, és egészen különleges formákat vehetnek fel - ha pedig mindez egy légköri eseménnyel, pl. egy hullócsillag felfénylésével párosul, akkor egészen misztikus, kaleidoszkóp-szerű mintázatokat rajzolhat az égre.

Mindazonáltal ahogy azt a bevezetőben is írtuk, bár a jelenség kialakulásának okai jól ismertek, bizonyos formációk (például az ívesen kiszélesedő pillérek) létrejöttére többféle meteorológiai magyarázata is létezik. A jelenségről még részletesebb magyarázatot a Wikipédia oldalán találhatatnak érdeklődő nézőink, a népszerű képkereső alkalmazások segítségével pedig további nagyszerű felvételekben gyönyörködhetünk.

Frissítve - "A fényoszlopok a levegőben lebegő jégkristályokról visszaverődő fény hatására jönnek létre, ahogyan a fenti kis ábrán is látható. Fénytörésről ezen halójelenség esetében szó sincs. A jégkristályok alakja hatszög alapú hasáb vagy hatszög alapú lap lehet. Hasábkristályok jelenlétében egy másik halójelenség is létrejöhet, ez pedig a képen is látható V alakú felső érintő ív. Ez kb. 22 fok távolságra helyezkedik el a fényforrástól, mely jelen esetben nem a Nap vagy a Hold, hanem a lámpa. A napmagasság változásával ennek formája nem kizárólag V alakú lehet, hanem madárszárny szerűen szétnyílik. Viszont a lámpa magassága értelemszerűen nem fog változni, tehát erős fényű lámpák esetében a vastag, látványos fényoszlopok tetején mindig ilyen V alakú felső érintő ív fog megjelenni. Ez persze nagyon ritka, hiszen ehhez tökéletes morfológiájú jégkristályok kellenek, amik ritkán állnak rendelkezésre. Legtöbbször a fényoszlopok csupán magukban vannak jelen és színük mindig olyan lesz, amilyen színű fényforrás felett látszanak. Ahogy azt néhány hozzászólásban is olvashattuk, néha hazánkból is láthatók ezek a fényoszlopok, ám a kialakulásukhoz szükséges körülmények viszonylag ritkán vannak jelen." (A kiegészítést Farkas Alexandra légköroptikai kutató küldte el szerkeszőségünkbe, aki az atoptics.co.uk oldalt ajánlotta érdeklődő nézőink figyelmébe. Köszönjük! -a szerk)

Néhány lenyűgöző fotó a közelmúltból, kommentár nélkül

 

(Forrás - National Geographic, Flickr, Englishrussia)

Ha érdeklődő nézőink, olvasóink is láttak vagy tapasztaltak már ilyet, esetleg fotójuk is van róla, azt köszönettel várjuk Képtárunk légköroptikával foglalkozó albumába - egyébként pedig várjuk látogatóink véleményét, hozzászólását, élménybeszámolóit. 

Köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |