Földrengés volt Hevesben

| 2013. április 23. 0:38 | Frissítve:
Éjjel fél 1 előtt pár perccel 4.8-as magnitúdójú földrengés rázta meg az országot. Többen a szabadba menekültek.

Érezhető utórengés hajnalban (szerda dél): Szerda hajnalban a Heves megyei Tenk község közelében 5 óra 39 perckor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű utórengést észleltek - olvashatjuk a Híradó oldalán. Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hozzátette, az utórengéshez köthető károkról nem érkezett bejelentés.

Károk az epicentrum környékén (kedd reggel): A legtöbb kárt Heves megyéből jelentették, Tenken 50 ház megsérült, cserepek potyogtak le, volt olyan épület, ahol a kémény omlott le vagy berepedezett a ház fala.

Voltak utórengések is (kedd reggel): A rengést követő órákban megfigyelhető volt néhány kisebb utórengés, melyek mérete a 2-es magnitúdó közelébe esett - számolt be az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

Előzmények

A foldrenges.hu legfrissebb információi szerint 4.8-as magnitúdójú rengés rázta meg hazánkat kedden hajnali 0 óra 28 perckor. A rezgés epicentruma a heves megyei Erdőteleken, hipocentruma pedig mintegy 8 km-es mélységben volt.

Dr. Tóth László szeizmológus állítása szerint a rengés után többen a szabadba menekültek az epicentrum környékén, ahol utoljára február 16-án volt 3.5-ös erősségű, szintén érezhető földmozgás.

Eseménytérképünk itt látható »

Kedden éjjel fél 1 környékén több helyről is beszámoltak arról a közösségi oldalakon, hogy földrengést érezhettek. Ha Ön is érezte, esetleg van beszámolója, írja meg nekünk hozzászólásként!

Az EMSC adatai szerint a rezgés 4.5-ös erősségű volt és az epicentrumot is északabbra, nagyjából Füzesabony térségébe pozícionálta (lásd balra, lent).

Hasonló erősségű rengés hazánkban utoljára 2011. januárjában fordult elő, akkor Oroszlány térségében mozdult meg a föld, melynek magnitúdója 4.7-es volt. 

2 hónapja már volt itt egy rengés

A földrengés epicentruma igen közel esik az idén február 16-án kipattant 3,5-ös magnitúdójú földrengés fészkéhez. "Heves közvetlen térségében - a magyar földrengéskatalógus adatai szerint - az ezt megelőző időszakból nem ismerünk olyan földrengést, amely elérte volna az érezhetőség határát. Heveshez földrajzilag legközelebb Egerben éltek át számottevő földrengést 1925-ben, ennek magnitúdója a számítások szerint 5,3-ra tehető" - olvashatjuk az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

A fél országban érezni lehetett

A rezgést Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és az ország számos egyéb pontján is érezni lehetett.

Néhány beszámoló az elsők közül:

"5-10 perce egy rövid, de elég erős földrengés volt Mende községben. Szekrények, monitorom, alaposan bemozdultak, aztán vége" - írta Ádám Facebook-profilunkra.

"Érezhető földrengés volt pontban 0:30-kor. Erősen belengett az épület. Kb. 7 mp-ig tartott.Talán kicsit gyengébb volt,mint a két évvel ezelőtti 4,8-as" - jelezte Mészáros Róbert.

"Az előbb, kb. 00.29 perckor (2013.04.23.) kisebb földrengés volt érezhető Egerben. A CRT monitorom az asztalon kissé ide-oda "lengett", mintha az asztalt rángattam volna, szóval érezhető volt. Odakint pár riasztó is megszólalt, autóké stb." - jelentették Egerből.

"Üdvözlet Budapest XVI. kerületéből (Árpádföld) 0:29-kor gyenge földrengés-szerűséget észleltem (edények koccantak, ház rázkódott) valaki más esetleg?" - kérdezte Korona Lajos olvasónk a fővárosból.

"Albertirsa - itt is éreztem. Majd frászt kaptam. Igen, ahogy József is írta - valami morgós/brummogós hang, aztán jött a folyamatosan erősődő rezgés, falról kép potyogás, aztán vége lett" - írta Felker Gáborné Krisztina.

"Félelmetes volt, a sötétben, álmodból felriadva... rezgő, csörgö edények a szekrényekben és a szekrény tetején, tompa, félelmetes morajlás kiséretében. Rezeg az ágy, a padló... cserben hagynak az érzékeid - aztán csend. Csak az erős szívdobogás és a pityergő, riadt gyerkőc az ajtóban tudatosítja benned, hogy valami történt, de mi is? Aztán jön a felismerés: FÖLDRENGÉS!? Picit értetlenül álsz ~ ülsz és várod, hogy jön-e még..." - számolt be Nagy Zsolt a Heves megyében fekvő Kálról.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |