Hőbuborék szabadult fel a földrengés előtt

| 2011. május 19. 16:55 | Frissítve:
Három nappal a pusztító japán földrengés előtt jelentős mennyiségű hő felszabadulását rögzítette egy műhold.

Jelentős fordulatot vehet a földrengésekkel foglalkozó tudományág, a geofizika a közelmúltban történt felfedezés következtében - írja az Index. Dimitar Ouzounov, a NASA egyik tudósa olyan műholdfelvételeket mutatott be, melyen határozott hőbuborék figyelhető meg a március 11-i földrengés epicentruma felett, mely az eseményt megelőzően 3 nappal már egyértelműen kirajzolódott (alább).

A piros kör jelzi a rengés epicentrumát.

A március 11-én Japánban óriási károkat okozó 9-es erősségű földrengés előtt az ionoszférában jelentősen megnövekedett az elektronok száma, a maximumot három nappal a földrengés előtt mérték. Ezzel párhuzamosan a felszín felől érkező infravörös sugárzás (ismertebb nevén a hősugárzás) is megugrott, melynek maximumát a rengés előtt pár órával regisztrálták.

A tavaly Haiti szigetén pusztító, 7-es erősségű rengés előtt is határozott korrelációt figyeltek meg a tudósok. Akkor a rendkívül alacsony frekvenciájú (avagy hosszúhullámú) rádiójelek erőssége ugrott az egekbe.

A jelenlegi elmélet szerint a földrengést megelőzően a tektonikai lemezek töréshatárán lévő feszültség radon nevű radioaktív nemesgáz felszabadulását eredményezi. A gáz a légkörbe jutva ionizálja a molekulákat, ennek következtében megindul a kondenzáció (avagy felhőképződés), mely hő felszabadulásával járó folyamat, feltehetően ezt észlelte a műhold is. Az ionizációt a haiti-földrengés alkalmával is megfigyelték, a kutatók reményei szerint ezen mérésekre alapozva jelentős fejlődésen eshet át a földrengés-előrejelzés tudománya.

Forrás: Index.hu, Technologyreview.com, Arxiv.org


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |