Földrengés Kelet-Törökországban

| 2011. október 23. 21:51 | Frissítve:
Erős, a Richter-skála szerinti 7,2-es magnitúdó földrengés rázta meg Törökország keleti, Iránnal határos vidékét.

Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es rengés 20 km-rel a földfelszín alatt, röviddel dél után következett be, Van városától 19 km-re északkeletre. A fő rengést egy sor további erős - köztük 5,6-os - utórengés követte.

Becsléseink szerint ezer épület sérülhetett meg a földrengésben, és a halálos áldozatok száma ötszáz és ezer közé tehető" - jelentette be az isztambuli Kandilli szeizmológiai intézet vezetője, Mustafa Erdik.

A 380 ezres lélekszámú város polgármestere tájékoztatása szerint a telefonhálózat is nagy károkat szenvedett. Az áramszolgáltatás ingadozik, az esetleges tüzek, robbanások elkerülése véget leállították a gázszolgáltatást.

A török Vörös Félhold táborokat hozott létre; az embereket takaróval, vízzel, a mobil konyhák lévén élelemmel látja el valamint nehéz gépjárműveket kért a katasztrófa sújtotta térségbe. Ezen felül két teherszállító repülőgép és több helikopter a helyszínre érkezett. A mentést nehezíti, hogy egészségügyi ellátásra alkalmas épületek is a földrengés "áldozatává" váltak.

Törökországban gyakoriak a földrengések. 1999-ben két, több mint 7-es erősségű rengés következtében húszezer ember vesztette életét az ország sűrűn lakott, északnyugati részén.

 

 

Forrás: CNN, BBC, [origo], USGS


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |