illusztráció illusztráció

Földünkért Világnap

1991. október 21-én az IUCN, az UNEP és a WWF közös összefogásával született meg a Földünkért című új élővilág megőrzési stratégia.

A világnap története egészen 1991-ig nyúlik vissza, amikor a Föld védelmének érdekében világméretû kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth). Az IUCN(Természetvédelmi Világörökség), az UNEP(ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) közös összefogásával született meg a Földünkért címû új élõvilág megõrzési stratégia, melyre Magyarországon 1992 óta minden év október 21. napján megemlékezünk.

A dokumentum tulajdonképpen a riói Föld Csúcs elõkészítésének is tekinthetõ, hiszen világkonferencia megrendezését tûzte ki célul. Javaslatot tett több világegyezmény elfogadására is, ezek közül Rio de Janeiróban megszületett az Egyezmény a biológiai sokféleségrõl és az ENSZ keretegyezménye az éghajlatváltozásról, majd késõbb elfogadták az elsivatagosodás elleni egyezményt is. A kiadvány ezeken kívül még számos ajánlást megfogalmazott késõbb elkészítendõ egyezményekre, pl. az erdõgazdálkodásról és a tengerek védelmérõl.

Az ENSZ 2008-at a Föld Bolygó Nemzetközi Évévé nyilvánította, a világméretû program a Föld és az emberiség szoros kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Budapesten ennek kapcsán ma sajtótájékoztatót tartottak a klímaváltozás elleni nemzetközi és hazai küzdelemrõl, illetve a nagyvállalatok felelõsségvállalásáról.

Bár a világnap elsõdleges célja a lakosság cselekvésre való késztetése, ne feledjük, a valódi elõrelépésre hosszú távon is környezettudatos életmódra, társadalmi összefogásra van szükség…

Forrás: MN,MTI,UNEP

A klímaváltozás - globális felmelegedés néhány képregény-rajzoló agytekervényeit is megmozgatta már.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés