Főnszél okozott tavaszias meleget délnyugaton

| 2017. november 23. 15:32 | Frissítve:

A főnszélnek köszönhetően délnyugaton beköszöntött a novemberi tavasz. 16-17 fokot mutattak a hőmérők.

Csütörtökön kettősség jellemezte hazánk időjárását: az ország északi felén hideg, borongós, nyirkos idő volt jellemző, míg délen, délnyugaton napos, kellemesen meleg, már-már tavaszias körülmények uralkodott. Mindez jól megmutatkozott csütörtök délutáni hőtérképünkön:

Az alacsony szintű rétegfelhőzettel, köddel borított tájakon 3-8 fok között alakult a hőmérséklet, délen, délnyugaton

13-17 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

A novemberi tavaszhoz a napos, kevésbé felhős idő mellett jelentősen hozzájárult a délnyugatról fújó élénk szél, mely főnszélre jellemző hatásokat (kiszáradás, melegedés) eredményezett a délnyugati országrészben.

Csütörtök délutáni széltérképünk

A főnszél nem ritka időjárási jelenség az évnek ebben a szakaszában. Orográfiai hatások idézik elő, mivel ilyenkor a hegységeken átbukó szél a hegy szélfelőli (luv) oldalán megszabadul nevességtartalmától, majd a hegyen átkelve száraz, meleg szélként folytatja útját a hegy szélvédett (lee) oldalán. Jelen esetben a Dinári-hegység jelenti az orográfiai akadályt. Az alábbi műholdképen jól megjelenik a hegység szélfelőli oldalán feltorlódott nedves levegő, túloldalán pedig a gyengén felhős, szárazabb terület.

Csütörtök délutáni műholdkép (Forrás: Kachelmannwetter.de)

A főn nemcsak nálunk melegítette fel a levegőt, déli szomszédainknál ugyancsak tavaszias körülmények uralkodtak, mely Közép-Európai hőtéréképünkön is jól megmutatkozott.


 

Borítókép: Tóth Júlia
Kapcsolódó hírek

  • Melegrekord viharkárokkal Kedden Drávaszabolcson 18,8 fokot mért az OMSZ, ezzel új melegrekord született. Északnyugaton hajnalig több helyen is károkat okozott a szélvihar.
  • Ez történt novemberben Fokozatosan fordultunk át a télbe; előbb a hegyekben, majd síkvidéken is hullott hó.
  • 25 cm hó hullott Nógrádban A mediterrán ciklon a nyugati és északi tájakra havazást, máshová kiadós esőt hozott. Nógrád megyében néhol 25 centinél is több hó hullott.
  • Derűsebben indul a hét, érkezik a fagy Száraz, napos idővel, fagyos reggelekkel indul a jövő hét, szerdától téliesebbre fordul időjárásunk.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Fehér lesz a karácsony?

Főként északon
❄️

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak