illusztráció illusztráció

Forró hétvége előzi meg az őszies fordulatot

Akár 36-37 fok is lehet hétvégén, mielőtt megérkezik a markáns lehűlés.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az őszies fordulatot hozó hidegfront valamikor vasárnap éri el a térségünket nyugat felől. A front előtt péntektől erőteljes déli-délnyugati áramlás válik meghatározóvá, mellyel Afrika felől forró, alapvetően száraz levegő éri el Európa déli, középső és keleti tájait. 

illusztráció

Így pont a legvégére keményít be a meteorológiai nyár,

augusztus utolsó hétvégéje szezonrekordokat hozhat.

Az ECMWF modell előrejelzéséből készült animáción jól látható, hogy az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő tódul térségünkbe dél-délnyugat felől, mielőtt megérkezne az akár 15-20 fokos lehűlést tartogató hidegfront:

Animáció és a fenti térkép forrása: WXCharts.com

Pénteken a napos-fátyolfelhős időben a Dunántúlon már feltámad a délies szél, Sopron és a Fertő-tó környékén erős lökések is lehetnek. A maximumok 25 és 31 fok között alakulnak. 

Hétvégén élénk, erős délies áramlással érkezik térségünkbe a forró, afrikai eredetű levegő. Szombaton szinte az egész országban, vasárnap nyugat, északnyugat kivételével 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Délen, délkeleten akár 36-37 fok is lehet.

Az eddigi szezonrekord is megdőlhet, melyet augusztus 8-án mért az OMSZ Budakalászon. Akkor 36,7 fokig melegedett a levegő.

A hétvége nagy részében sok lesz a napsütés, szombaton legfeljebb északnyugaton, nyugaton fordulhat elő néhol frissítő zápor, zivatar. A hidegfront várhatóan vasárnap napközben - a jelenlegi számítások szerint a délutáni órákban - érkezhet meg a nyugati tájakra záporokkal, zivatarokkal, viharossá fokozódó északnyugati széllel, valamint erős lehűléssel.

Borítókép: Kelemenné Gladys Viktória

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés