illusztráció illusztráció

Frissítve - Fagyhatár videó

Jelenleg kiválóan látszik a Radar aloldalon lévő fagy-riasztási videón az ónos esőt megelőző olvadás-határ terjedése.

Fagyriasztás

Automatikus SMS-riasztási rendszerünket jég- és csúszásveszély-figyelmeztetésekkel bővítjük, amelynek rövid távú előrejelzése könnyen értelmezhető, látványos videó formájában is megtekinthető Radar- és Riasztás aloldalunkon.

A rendszer egyelőre a jelenhez képest elmúlt 2 óra hőmérséklet-változása, illetve változási ívének előre vetítésével becsüli meg a következő 1-3 órában várható hőmérsékleteket, az inflexiót is figyelembe véve a projekció során. Hamarosan nem csak ezt, hanem a napkeltét és napnyugtát, a napsugarak beesési szögét, illettve a felhőtkaró várható változását is illesztjük az eljáráshoz, hogy még pontosabb eredményt kapjunk.

Év végéig várhatóan mindezt össze tudjuk majd kapcsolni a radar-predikcióval, ami lehetővé teszi majd a hó, havaseső, ónoseső ill. nagy általánosságban a "fagyott cspadék" automatikus előrejelzését is. Egyelőre a hőmérséklet, illetve a fagy-zónák kiterjedésének várható elmozdulását láthatjuk, ahol piros-kék vonalak határolják a fagyveszéles területeket (a körvonal kék, belső éle a fagyott, vörös-külső éle a fagypont feletti területeket szimbolizálja). Fontos, hogy mindez 2 méteres magasságra értelmezett; a talajmenti fagyok hamarosan más színskálával, extra figyelmeztetésként kerülnek a térképre.

SMS-riasztási előfizetőink 3 órás, míg oldalunk látogatói, nézői 1 órás előrejelzést tekinthetnek meg a várható fagyról, illetve fagymezők terjedéséről Radar, illetve Riasztás (viharjelzés.hu) oldalunkon.

Köszönettel várjuk nézőink, előfizetőink véleményét, észrevételeit!

Nagy Gergely
2009. december 14.
Időkép/Viharjelzés.hu

 

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés